Sivu 1/1

Tekopesät auttavat sorsia

Lähetetty: 13 Touko 2015, 09:33
Kirjoittaja Jukka T Helin
Sorsien tekopesien rakentaminen on mitä parhainta linnustonsuojelua ja avaa myös yhteistyökuvioita eri suuntiin. Esimerkiksi Tampereen Iidesjärvelle on erittäin toivottavaa rakentaa vastaavia tekopesiä pesimäsaarekkeen/-saarekkeiden lisäksi. Tekopesien avulla voidaan edistää sorsalintujen pesimistuloksia.

Innostuksesta rakentaa tekopesiä voi lukea täältä:

http://yle.fi/uutiset/sorsien_tekopesis ... aa/7978579

Kun asioita katsotaan luonnonsuojelullisin silmin, tekopesien lisääntyvän rakentamisen lisäksi tarvitaan myös metsästyslainsäädännön muutoksia siihen suuntaan, että kannaltaan vähenevät vesilintulajit poistetaan metsästettävien lintulajien joukosta. Edelleen kaivataan riittävän laajoja täysin metsästykseltä rauhoitettavia suojaisia vesi- ja kosteikkoalueita Pirkanmaallakin, joilla muun muassa vesilinnut voivat pesiä, lepäillä ja ruokailla rauhassa.

Pirkanmaan LIntutieteellinen Yhdistys ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri tekivät 16.11.2011 aloitteen, jossa vedottiin vapaaehtoiseen merkittävien vesistö- ja kosteikkoalueiden rauhoittamiseen lintujen metsästykseltä Pirkanmaalla.

http://www.sll.fi/pirkanmaa/kannanotot/ ... ttamiseksi

Re: Tekopesät auttavat sorsia

Lähetetty: 13 Touko 2015, 15:44
Kirjoittaja Jukka T Helin
Ja tuossa vielä teko-ohjeet ja muita ohjeita:

http://yle.fi/uutiset/nain_pyoraytat_so ... origin=rss

Re: Tekopesät auttavat sorsia

Lähetetty: 13 Touko 2015, 18:17
Kirjoittaja KimKuntze
Ainakin Lokkisaaressa ovat toimineet vähän erilaiset tekopesät. Linkki Lokkisaari ry:n Facebook-sivun viestiin:

https://www.facebook.com/18750127797386 ... =1&theater

Näissä on ollut jo runsaasti punasotkia ja jokunen tukkasotkakin, eli vetävät puoleensa sorsien lisäksi myös taantuvia sotkia.

Re: Tekopesät auttavat sorsia

Lähetetty: 14 Touko 2015, 06:08
Kirjoittaja Jukka T Helin
On aivan totta, että tekopesien rakentaminen ja asettelu maastoon vaatii tietoa lajista ja muutoinkin kokemusta, jotta tekopesät houkuttelisivat pesiviä lajeja. Telopesiä on myös tyypiltään erilaisia -kuten Kim toi esille. Tästä syystä kannattaakin käyttää erilaisia tekopesiä siten samanaikaisesti, että luodaan eri lajeille sopivia ja pesimätulosta parantavia vaihtoehtoja. Tekopesien joustava käyttäminen kohteen mukaan edistää monipuolisen linnuston säilymistä alueella. Kokemusta erilaisista tekopesistä ja erimallisten tekopesien soveltuvuudesta eri lajeille kaivataan lisää, jotta tekopesien asettelu kohteelle johtaisi parhaaseen tulokseen. Linnun asettuminen tekopesään saattaa olla hyvin pienestä asiasta riippuvainen.

Tuo viittaamassani linkissä oleva tekopesien rakentaminen perustuu sinällään kaiketi aika pitkälle metsästäjien harrastuneisuuteen ja tavoitteena on saalismäärän kasvattaminen ( sinisorsa). Kuitenkin tuoltakin pohjalta on mahdollista pyrkiä edistämään myös linnustonsuojelullisia näkökohtia ja tavoitella monipuolisempaa tekopesätyyppien ottamista huomioon ja laajempaa ajatteluakin. Lisäksi on huomattava, että sinisorsa ei ole mitenkään vaarantunut laji, vaan esimerkiksi juuri Kiminkin viittaamiin sotkiin tulee paneutua.