Sisämaan seurantapyynti - perusta paikka ensi kaudeksi!

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Sisämaan seurantapyynti - perusta paikka ensi kaudeksi!

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 18 Marras 2015, 17:07

Sisämaan seurantapyynti (SSP) on Suomen tarkimmin vakioitu rengastusmuoto. Vuodesta 1986 aloitetun projektin tavoitteena on seurata 1) kannanvaihteluita, 2) poikastuottoa ja 3) aikuislintujen kuolleisuutta. Kannanvaihteluiden osalta SSP-aineisto tukee vakiolinja- ja pistereittiaineistoa ollen jopa tärkein seurantamuoto joillekin ruovikoiden ja pusikkojen lajeille. Poikastuoton ja kuolleisuuden osalta SSP on ainoa valtakunnallinen seurantamuoto, jota tukevat lintuasemien vakiopyynnit.

Käytännössä SSP toimii siten, että sopivalle pensaikko- tai ruovikkoalueelle sijoitetaan n. 6–16 pikkulintujen pyyntiin tarkoitettua verkkoa. Nämä pidetään pyynnissä touko–elokuussa 12 kertaa tasaisin väliajoin aina tietyn ajan, esimerkiksi kuusi tuntia alkaen auringonnoususta. Verkkopaikkojen sijainti ja lukumäärä pidetään samana vuodesta toiseen, ja myös kasvillisuus pyritään säilyttämään mahdollisimman ennallaan esimerkiksi puita ja pensaita karsimalla.

Nykyisin SSP-paikkoja on vuosittain Suomessa noin 35, joka on liian vähän kunnollisen aineiston saamiseksi. Nykyisin aineisto ei riitä kuin yleisimpien rengastuslajien tutkimiseen. Jotta päästäisiin tavoitteisiin, paikkoja tarvittaisiin selvästi lisää. Jokainen pyyntipaikka on tärkeä.

Siis: perusta SSP-paikka! Mukavinta pyynti on pienellä porukalla, jolloin pyyntiaamut voidaan jakaa jokaisen rengastajan aikataulujen mukaan. SSP:hen osallistuakseen pitää olla voimassaoleva seurantapyynti- tai lintuasemalupa. Tähän vaadittavan tentin voi käydä tenttimässä esimerkiksi 30.11. Turussa (ks. erillinen viestiketju). Pirkanmaalla ei ole tietääkseni tällä hetkellä muita aktiivisia pyyntipaikkoja, joten tarvetta uusille SSP-paikoille on runsaasti.

Mitä rengastaja sitten saa SSP:stä? Tieteenteko ja aikaiset herätykset palkitaan hienoilla havainnoilla: SSP:ssä rengastetaan vuosittain kovan luokan harvinaisuuksia, ja monia tavallisempia mutta piilottelevia lajeja pääsee usein katsomaan kädestä pitäen. Esimerkiksi tänä vuonna Jani Vastamäen kanssa perustamallamme Viialan Alkkulanlammen SSP-paikalla rengastimme vuoden aikana harmaapäätikan, kaksi pensassirkkalintua, kaksi viitakerttusta, kymmenen satakieltä, kaksi pyrstötiaista, 11 punavarpusta ja harakan.

Linkin takana lisää tietoa Viialan rengastuspaikasta, toivottavasti se inspiroi mukaan SSP:hen.

http://kkuntze.1g.fi/blog/88/Alkkulanlammen+SSP/

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Re: Sisämaan seurantapyynti - perusta paikka ensi kaudeksi!

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 18 Marras 2015, 21:30

Uusien SSP-paikkojen perustaminen Pirkanmaalle on mielestäni varsin kannatettava ajatus. Paikan perustamisen yhteydessä on kuitenkin syytä pyytää maanomistajan lupa, koska tuollainen toiminta joutuu hyvin helposti ristiriitaan jokamiehen käyttöoikeuden kanssa pitkäaikaisena toimintana ja muutoinkin. Maanomistajan tietoisuus turvaa myös paremmin paikan olosuhteiden (muun muassa kasvillisuus) säilymisen samanlaisena vuodesta toiseen.

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Re: Sisämaan seurantapyynti - perusta paikka ensi kaudeksi!

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 19 Marras 2015, 10:36

Luonnollisesti näin. Maanomistajan lupa irtoaa yleensä ongelmitta, sillä SSP-biotoopit ovat maanomistajille tuottamattomia. Esimerkiksi Alkkulanlammen maanomistajalle (Akaan kaupunki) alueesta ei ole mitään hyötyä, joten heille on vain positiivista, jos sitä hyödynnetään linnustonseurannassa.

Vastaa Viestiin