Sivu 1/1

Retkikertomus Nokian Alasenlahden lintutapahtumasta 8.9.2018

Lähetetty: 09 Syys 2018, 18:38
Kirjoittaja Jukka T Helin
Lintumuuton tarkkailua Alasenlahdella

Aika: 8.9.2018 klo 11.00-13.30
Paikka: Nokia, Alasenlahti
Järj. Nokian Lintukoulu / PiLY ja SLL /Nokia ry
Oppaat: Jukka T. Helin ja Jarmo Koivisto
Läsnä: yhteensä 18 henkilöä (sis. oppaat)

Lämpimässä shortsisäässä staijailtiin lauantaina Alasenlahden pelloilla ja Golf-kentän lähellä mahdollisia muuttajia.

Kurkia ei havaittu, mutta haukkoja muutti jonkin verran. Myös paikalliset tuulihaukat ja ruskosuohaukat leijuivat maisemassa tämäntästä. Hiirihaukkoja nähtiin kaksi sekä samoin myös varpushaukkoja. Tummahko mehiläishaukka tuli suoraviivaisesti Alasenlahden yli ja jäi kiertelemään Kontaan ylle. Ampiaiskesä lienee ikimuistoinen ja maamehiläisiä oli runsaasti, joten lienee mehiläishaukat pesineet onnistuneesti Suomessa. Niillä on edessä pitkä muuttomatka Afrikkaan.

Sänkipellon paaleilla tähysteli kivitaskuja ja muutama pensastaskukin oli pellolla. Niitty- ja metsäkirvisten joukosta erottui lapinkirvisen terävä ääni. Rautiainen hihitti ja keltasirkkujen vähäinen joukkio tirskahti noustessaan lentoon.

Kiurut liversivät vielä lähes keltaisen peltoaukean yllä. Ruiskaunokkien heleä sini tuikki pelloilla ja tienvierillä. Kuivuus ja kuumuus olivat tehneet kulkemisen rantaan helpoksi. Syyskuussa on usein saappaat tarpeen savipelloilla, mutta nyt soillakin voi kulkea lenkkareilla. Tikllien iso 21:n yksilön parvi helisi rantapensaissa ja rikkaruohostoissa. Vieläpä tiltaltti yritti tapailla säettään, mutta jatkoi päälle, että ”hyi, hyi...”!

Laulujoutsenperheen lisäksi Alasenlahdella oli silkkiuikkuja, telkkä ja joukko lokkeja. Kolme naurulokkiakin tunnistettiin pilkkuposkesta lokkien seasta. Sinisorsien valtajoukko (26 yksilöä) viihtyi Golf-kentän lammikoilla seurassaan yksi jouhisorsa. Kahlaajia ei ollut.

Haarapääskyt viilettivät visertäen etelän suuntaan. Pian kait kylmä saapuu Pohjolaan uskomattoman helteisen kesän jälkeen.

Yhteensä havaittiin 33 lintulajia.

Anne Viitalaakso