Tunnelmia Nokian Knuutilan "Rakastu kesäyöhön"- tapahtumasta 16.6.-17.6.2017

Tänne voit lisäillä retkikertomuksia läheltä ja kaukaa. Mainitsehan kohteen otsikossa.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Tunnelmia Nokian Knuutilan "Rakastu kesäyöhön"- tapahtumasta 16.6.-17.6.2017

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 18 Kesä 2017, 12:24

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys järjesti usean "Rakastu kesäyöhön" lintutapahtuman suomalaisen luonnon kesäisenä juhlapäivänä. Tapahtumia oli Ruovedellä, Orivedellä, Tampereella ja Nokialla. Sää suosi tapahtumia. Kesäyössä voitiin nauttia monipuolisesti etenkin yölaulajien konsertista. Ruoveden Siikakankaalla surisi ja kryippaili esimerkiksi perjantain ja lauantain väisenä yönä ainakin 5 kehrääjä. Kehrääjä lenteli myös aivan katsojien päällä siipiään läpytellen. Kehrääjä pirkanmaalaisessa suviyössä lähietäisyydeltä nähtynä ja kuultuna ei hevin unohdu.

Alla Nokian Lintukoulun vetäjän Anne Viitalaakson kertomus Nokian suviyön elämyksistä ja kokemuksista. Nokialla syntyi uusi yleisöennätys. Kuvat ovat Annen ottamia Siuron Lammasnokasta.


"Osallistujat: 58 (+ oppaat) henkilöä, joista 3 nuoria

Yleisöennätys yölaulajaretkellä - noin 60 henkilöä saapui Knuutilaan!

Rytikerttunen etsi Lammasnokan ruovikossa paria laulamalla impulsiivisesti, pensassirkkalinnun unettavan jatkuva särinä ja laulujoutsenpari lipumassa kuuden poikasen kanssa tyynellä järvellä - jäänee unohtumattomasti mieleen suomalaisesta suviyöstä Siurossa. Saati sitten kauan odottamamme satakielen "tsukuttavan kiva" ääni, samalla kun yöjuna kiisi kohti Tamperetta. Kaakkuri kaakatti, käki kukkui, punarinta ja rastaat konsertoivat. Useita ihmispariskuntiakin oli linturetkellä nauttimassa kesäyöstä.

Erityisen iloinen olin, kun tapasin Leevi Järvenpään. Tuo 12-vuotias nuorimies on innokkaasti merkinnyt lintuhavaintojaan Tiira-lintukantaan. Leeviltä puuttuu vielä vähän, jotta pääseee tänä vuonna sadan linnun sarjaan. Siihen hän kelpuuttaa vain nähdyt linnut, joten yölaulajaretkeltä eivät kelvanneet kuulohavainnot listaan. Onnea etsintöihin! 

Sain kunnian taluttaa koko matkan Saaraa, joka sokeana syntyneenä ei ole koskaan nähnyt yhtään lintua, mutta on saanut tunnustella varista. Usein hän kysyikin, että minkä kokoinen lintu on? Hän tunsi erittäin hyvin äänimaailman  ja lähes kaikki lintujen äänet. Laulujoutsenen iso ääni noustessa järveltä vaikutti pelottavalta, Ruisrääkän narinaa hän halusi kuulla ja siksi lähdimme Knuutilasta Kauniaisiin Maurinvainion rääkkää kuuntelemaan. Ja ruislintu lauloi; se kiersi ja kiersi peltoa kuin äänensä.  Viitakerttuset konsertoivat uskomattoman hienosti. Pohjanlepakot ja siipat kiersivät yöperhosten perässä lehvistöjä ylitsemme ja lehtokurppa vikisi reviirilennolla.

Usva nousi järvelle peittäen lähes kaiken valonkajon. Saaran taksi saaapui.

Hyvää kesää!

t. Anne"
Liitteet
WP_20170616_008.jpg
WP_20170616_006.jpg