Koskikararetki Nokian Siuronkoskella 21.2.2016/Anne Viitalaakso

Tänne voit lisäillä retkikertomuksia läheltä ja kaukaa. Mainitsehan kohteen otsikossa.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Koskikararetki Nokian Siuronkoskella 21.2.2016/Anne Viitalaakso

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 22 Helmi 2016, 10:15

Alla Anne Viitalaakson retkikertomus Nokian Siuronkosken eiliseltä koskikararetkeltä:


Lumipyryn jälkeen kaikkialla oli valkoista. Sää oli suojaista ja pilvistä. Siuronkosken kuohut olivat nyt vähäiset ja kivikko oli näkyvillä kalapoortaiden lähellä.

Koskikarat lasketaan Pirkanmaalla vuosittain helmikuussa. Nytkin oli koskikaraviikko meneillään. Olemme järjestäneet vuosittain Lintukoulun koskikaratapahtumaa - Lintukoulun toiminnan alusta asti 13 vuoden aikana.

Siuronkosken Koski-Baarin eteen kokoontui 18 henkilöä ja oppaat - Kaija Helle ja minä.

Kerroin varpuslintuihin kuuluvasta koskikarasta yleistietoa sekä eri puolilla maapalloa elävistä viidestä eri koskikarasta. Kerroin A-säännön, jotta muistaa koskikarojen heimoon kuuluvat karat eli arktisen karamme lisäksi on Aasian, Amerikan, Andien ja Argentiinan koskikarat. Juttelimme havaintoja Lapissa pesivistä koskikaroista sekä Norjasta muuttavien karojen talvehtimispaikoista Nokialla. Retkeilijät olivat havainneet Nokialla useammassa paikassa karoja.

Kuljimme kalaportaiden suuntaan. Pian eteemme ilmestyikin ensimmäinen niiailija. Se ui saalistellessan vedessä kuin myyrä, sukelsi kauan koskessa ja hyppäsi takaisin kivelle tähystämään. Muutamalle retkeilijöistä tämä koskikara oli elämän ensimmäinen havainto lajista.

Lähellä patoa näimme useamman koskikaran. Siuronkoskessa on tänä talvena nähty 7 koskikaraa, mutta nyt oli paikalla jopa viisi. Leudot ilmat mahdollistavat karojen oleilun lähipuroilla ja ojilla.

Kiersimme voimalaitoksen toiselle puolelle ja näimme sinisorsaparin uiskentelemassa. Nekin olivat nyt tulleet kevättuulien muukana.

Kävelimmme Siuron länsipuolella lenkin. Yhden talon ruokinnalla oli yhteensä kuusi mustarastasta, joukko tiaisia, viherppeippoja, harakoita ja variksiakin. Pensasaidasta kuulu kova sirkutus, kun pikkuvarpusparvi lehahti esiin.

Katselinme Siurontorin lähellä kynäjalavia ja tikkapuita. Pikkutikkaa emme nähneet, mutta käpytikka suhahti ohitsemme. Palasimme koskelle, josta osa retkijöistä suuntasivat munkkikahville ja osa palasi kotiin. Jaoimme kaikille uuden Nokian luonto ry:n lehden tai PiLY:n esitteen ja tiedotimme tulevista retkistä.

Myöhemmin yksi retkeilijöistä soitti ja kiitti hienosta retkestä. Hän sanoi, että tulee muillekin retkille, koska hänessä elpyi eloon lapsuuden metsäretkeilijä. Se oli hieno kiitos!

- Anne Viitalaakso/ Nokian Lintukoulu
Liitteet
Siuronkosken_koskikararetkellä_2016_AV.jpg
Siuronkosken koskikararetkeltä. Kuvan ottaja Anne Viitalaakso.
Siuronkosken_koskikararetkellä_2016_AV.jpg (76.45 KiB) Katsottu 2716 kertaa