Ilkka Sahin tiedote 9.8. pidetystä Ruovesi-linturallista

Tänne voit lisäillä retkikertomuksia läheltä ja kaukaa. Mainitsehan kohteen otsikossa.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Ilkka Sahin tiedote 9.8. pidetystä Ruovesi-linturallista

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 18 Elo 2015, 20:41

Alla Ilkka Sahin laatima tiedote 9.8. pidetystä Ruovesi-linturallista:


Tiedote 18.8.2015
RUOVEDEN 14. LINTURALLISSA RAUHALLISTA MENOA

Ruoveden 14. linturalli kisattiin 9.8.2015 pitäjän alueella kesäisen sään ja tavanomaisten lopputulosten merkeissä. Aamulla aikaisin oli pilvistä ja sumuakin sekä aamupäivästä lähtien melkein pysähtynyt korkeapainekeli lämpötilan noustessa jopa 24 C-asteeseen.
Nyt tähän yksityiseen kutsuralliin osallistui seitsemän ruovesiläistä tai Ruovettä tuntevaa ryhmää, joiden henkilömäärä oli 18. Tämän jälkeen ralliin on osallistunut yhteensä 51 henkilöä. Ajankohta oli viime vuoden tapaan hieman aiennettu ja lisäksi rallin sai aloittaa jo klo 04.00 eli toista kertaa puolipimeässä, mikä mahdollisti aloituksen kehrääjällä ja/tai ruisrääkällä. Lopetus oli kaikille sama eli klo 16.00.

Rallia viritti kylmä, sateinen ja myöhässä edennyt kesä. Haastetta antoivat puitujen ja kynnettyjen peltojen puute sekä korkeat vedet. Avomaan laskeutumispaikkoja oli vähän ja kahlaajapaikat puuttuivat. Muuttavat linnut olivat vähissä. Joitakin rallihavaintoja on jo syötetty Tiiraan; seuraavassa ralliyhteenvetoa.

Rallissa löydettiin 109 lajia (ennätys 117). Kaksi ryhmää löysi yli 80 lajia, kun viimeksi ryhmiä oli neljä. Nyt kärkiryhmä sai 86 lajia, kun viime vuonna syntyi ennätys 96 lajia. Rallin purussa ei ollut viime vuoden kaltaista jännitystä ennätyksistä. Sen sijaan leppoisassa hengessä ennemmin sanailtiin konkarirallaajien kyvyistä nähdä ja kuulla elokuun lintuja, vaikka hajonta ryhmien kesken pysyi 30 lajin tasolla kuten 2014.

Tänä vuonna ei uusia rallilajeja havaittu – ensi kertaa rallin historiassa. Päivän tilannetta kuvasti myös se, että peruslaji kapustarintaa ei löydetty – ei Siikanevaltakaan. Toista kertaa havaittiin kaksi lajia: kehrääjä aikaisemman aloituksen ansiosta ja harmaapäätikka parissa paikassa. Lisäksi tavattiin vasta kolmatta kertaa kuusi lajia (mustakurkku-uikku, ruisrääkkä, sarvipöllö, pikkusieppo, urpiainen ja tikli). Ässälajeja saatiin jopa 17: peruslajeista sääksi, kuovi ja pikkukäpylintu sekä lisälajeista mustalintu, pyy, taivaanvuohi, lehtokurppa, valkoviklo, metsäviklo, sarvipöllö, pohjantikka, kangaskiuru, niittykirvinen, viitakerttunen, pikkusieppo, urpiainen, tikli ja isokäpylintu. Pahimmat puutteet edellisten rallien valossa olivat käki, sinisuohaukka, ampuhaukka, metso ja varpuspöllö (nähty 11 – 9 rallissa). Jotain kosteikkojen tilasta kertoo se, että tukkasotkaa ei ole enää tavattu kahdeksaan vuoteen.

Rallissa tehtiin eräitä muitakin mukavia löytöjä kuten aamun teeret, metsissä pyrstötiaiset ja isokäpylinnut sekä puskissa punavarpuset. Jokunen mehiläis-, kana- ja hiirihaukkakin tavattiin. Kesykyyhky jäi vielä puuttumaan kahdelta ryhmältä, mutta pikkuvarpunen oli jo kaikilla kuten viimekin vuoden rallissa.

Rallin peruslajien määrä oli 75, joista paras ryhmä havaitsi 68 lajia. Peruslajeihin kuuluivat myös ne 35 lajia, jotka kaikki seitsemän ryhmää havaitsivat. Lisälajeja löytyi myös 35. Tässä elokuun puolivälin rallissa on tähän mennessä löydetty 163 lajia (samoina vuosina on kesä-elokuun lajeja tavattu 197). Rallilajeista on 72 edelleen havaittu jokaisessa rallissa eli vaihtuvia lajeja on 91. Kaikkien ryhmien aina havaitsemia lajeja on nyt 16, kun vihervarpunen putosi pois tästä ryhmästä.

ralliterveisin Ilkka Sahi