Pirkanmaan Pöllöt Kuusamossa

Tänne voit lisäillä retkikertomuksia läheltä ja kaukaa. Mainitsehan kohteen otsikossa.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Pirkanmaan Pöllöt Kuusamossa

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 21 Kesä 2020, 14:48

Retkikertomus: Pirkanmaan Pöllöt Kuusamossa

Talven ja kevään aikana kypsyi vähitellen ajatus osallistua Kuusamon Lintumaratoniin ensimmäistä kertaa. Samalla voisi retkeillä Kuusamon vaara-alueilla pitempäänkin. Niinpä komea hirsimökki varattiin Itä-Rukalta Vuosselijärven tuntumasta 9.6. -16.6.2020 väliseksi ajaksi. Kuusamoa kohti suuntasi neljän hengen ryhmä eli Jukka T. Helin. Tuija Palonen, Vesa Vilander ja Ulla Siuko. Illan alkaessa saavuttiin parin pysähdyksen jälkeen Rukan upeisiin maisemiin. Tosin on myönnettävä, että hiihtokeskus on jättänyt ikävästikin ihmisjäljen näkyviin entiseen luontomaisemaan.

Kuusamossa oli ollut talven mittaan jopa ennätysmäärä lunta. Lumi oli sulanut aika myöhään. Talvi oli ollut Kuusamossa siis aivan toisenlainen kuin lumettomalla Pirkanmaalla. Tämä näkyi edelleen alueen linnustossa. Kerttuja ja kerttusia ei juurikaan havaittu. Monia lintulajeja alkoi vasta ilmaantua enemmän Kuusamoon. Käpytikatkin olivat ihmeellisesti kateissa. Sitä vastoin esimerkiksi sinipyrstöjä lauleskeli lukuisasti vaara-alueilla kuten Valtavaara-Konttainen.

Tiistain ja keskiviikon välinen yö tuli matkan jälkeen hyvin levättyä. Tiistai-iltana tehtiin vielä havaintoja mökin kuistilta. Keskiviikkoaamuna varhain lähdettiin sitten tutkimaan lintupaikkoja ja tekemään pohjustusta perjantain rallia varten. Rukan hiihtokeskuksen hissikoneen laitteistossa pesii virtavästäräkki. Väiskit ovat helppoja havaita äänestä, mutta niiden näkeminen saatika kuvaaminen on todella hankalaa. Tämä johtuu osaltaan siitä, että pesä ja poikaset ovat lähettyvillä. Lisäksi tiedon mukaan Rukan hiihtokeskuksen tuntumassa on ollut helmipöllön pesäkolo. Helmipöllöä ei kuitenkaan havaittu etäältä tapahtuneissa tarkasteluissa. Kelo kyllä löytyi.

Kuukkeli on yksi Kuusamon peruslajeja. Valitettavasti kuukkeli on kadonnut lähes tyystin Pirkanmaalta. Kuukkelupariskunta yhdytettiin Konttaisen parkkipaikan vierestä. Konttaisen ja Valtavaaran rinteillä lauleskeli myös useita sinipyrstöjä päivittäin. Kuvaaminen ei kuitenkaan onnistunut osittain sinipyrstöjen hankalan sijainnin vuoksi. Atrappiakaan ei haluttu soittaa, jotta lintuja ei turhaan häirittäisi pesimäaikaan. Aikuinen sinipyrstökoiras on todella upea ilmestys!

Pohjustusretki vei myös Vuotungin suuntaan. Tuolla on lintutorni lintuisassa paikassa. Tukkasotkia ja telkkiä oli Vuotungissa lukuisasti. Samoin useita härkälintupareja. Sokerina pohjalla löytyi punasotkakoiras Punasotka on lajina uhanalaisuusluokituksessa koko Suomessa ja Kuusamossa hyvin harvinainen. Pikkulokkeja oli Vuotungissa pesimäkolonia. Yleisesti voi todeta, että härkälintuja ja pikkulokkeja tapaa Kuusamossa hyvin. Samoin lepäileviä tukkasotkaparvia ja telkkäparvia on useassa paikassa. Pajulintuja ja leppälintuja laulaa kaikkialla.

Käväisimme ennen rallia myös Juumassa Myllykoskella. Siellä oli pesivä koskikarapariskunta. Poikaset olivat vielä pesässä, jonne emot kantoivat aktiivisesri ruokaa. Myllykosken maisemat ovat tutustumisen arvoisia. Todellista Kuusamoa, johon kuuluvat kosket, jyrkänteet ja vaarat.

Kuusamon keskustan tuntumassa on useampikin hyvä lintupaikka. Yksi sellainen on Jätärin vedenpuhdistamo ja sen läheinen lintutorni Torankijärven rannalla. Pohjustuksessa Torankijärveltä havaittiin muun muassa kuikka, sääksi, silkkiuikku sekä suuri määrä tukkasotkia ja telkkiä. Keskiviikkona aiemmin paikalta löytynyt harvinaisuusluokituksessa oleva valkosiipitiirakin oli vielä lepäilemässä ja saalistelemassa järvellä. Valkosiipitiira on koreanvärinen tiiralaji. Seuraavana päivänä sitä ei enää näkynyt. Ulla ja Vesa saivat lajista eliksen. Onnittelut! Muitakin eliksiä taisi tulla.

Toinen hyvä lintupaikka Kuusamon keskustan lähettyvillä on Vihtasalmen lintutorni. Paikalta ilmoitettiin lampiviklo, mutta me emme sitä sieltä löytäneet muutamasta käynnistä huolimatta. Vihtasalmella pesii useita härkälintupareja ja pikkulokkikolonia. Keltaväsräkkejäkin voi havaita paikalla.
Lakkisalmelta oli ilmoitettu hyviä havaintoja. Tie aivan päähän asti oli poikki, koska vesi oli korkealla. Tämä varmaankin johtui runsaasta lumimäärästä. Voi sanoa, että vesi oli korkealla kaikkialla Kuusamossa. Esimerkiksi koskissa vyörysi mittavat vesimäärät. Lakkisalmella voi havaita vesilintuja ja kahlaajia. Rallissa havaitsimme tuolla sääksen. Yksi joukkue havaitsi paikalla myös kaislikon piilosta tulleen harmaasorsan.

Pilkkasiipiä ja mustalintuja oli paikallisena useallakin paikalla. Esimerkiksi Rääpyslampi on kuulema perinteinen paikka pilkkasiiville. Nytkin paikalta laskin enimmillään noin parisenkymmentä pilkkasiipeä. Pilkkasiivet voivat olla lähelläkin havainnoitsijaa. Mieltä piristivät myös useat törmäpääskykoloniat. Rukan hiihtokeskuksen hiekkakasassa lammen rannalla on yksi melkoisen suuri törmäpääsky-yhdyskunta. Pieni kirjosiipikäpylintuparvikin osui kohdalle pohjustuksen aikana. Kirjosiipikäpylintuja on ollut liikekannalla Kuusamossa.

Perjantaina koitti sitten parin päivän jälkeen Kuusamon Lintumaraton (37.). Starttiaika oli liukuva klo 8-11 ja tästä sitten 24 tuntia aikaa tehdä havaintoja kiertäen Kuusamoa. Kilpailun keskuspaikkana oli Oivangin Lomakartano. Purkutilaisuus alkoi lauantaina klo 18. Maratoniin osallistui 9 joukkuetta pohjustetussa sarjassa ja yksi joukkue pohjustamattomassa sarjassa. Kilpailun voitti vuoden tauon jälkeen Doz K Hahn 126 lajilla. Pohjustamattoman sarjan voitti ainoana osallistujana Nuotit Hukassa, joka havaitsi hienosti 95 lajia.

Pirkanmaan Pöllöt – joukkue havaitsi rallissa 88 lajia, mutta pääsi tuloksellaan reilusti kymmenen parhaan joukkoon. Havaittuun lajimäärään voi olla hyvinkin tyytyväinen kahden pohjustuspäivän jälkeen ja tuntematta paremmin ajankohtaista lintutilannetta reviireineen. Tuijalla ja Vesalla oli toki tuntemusta Kuusamon lintupaikoista aikaisempien käyntiensä perusteella. Tuosta tuntemuksesta oli erittäin suuri hyöty.

Maratonissa Pirkanmaan Pöllöt tekivät joitakin hyviä lintuhavaintoja. Ala-Voutingissa havaittiin sinisuohaukkanaaras, mutta pohjustuksessa havaittua tuulihaukkaa ei nyt nähty. Salmisella lauloi viitakerttunen ja lehtokerttu, Salmisen läheltä löytyi tien sivusta laulava pikkusirkku, joka oli esteettömästi näkyvilläkin. Torankijärvellä kaksi vesipääskyä lenteli veden pinnassa jääden hetkiseksi paikalliseksi. Koskikarakin löytyi Myllykoskesta. Punasotkakoiraskin oli uimassa Vuotunkijärvellä, mutta pohjustuksen ruskosuohaukka pysyi piilossa. Vihtasalmella ilmestyi jostakin näköpiiriin suokukkokoiras. Lapintiainenkin ( tästä oli saatu tieto aikaisemmin) kantoi ruokaa pönttöön poikasilleen.

Lintumaraton imi aika hyvin mehut. Hellekin alkoi vaivata. Aika ajoittain oli tukalan lämmintä. Sunnuntaina lähdettiin Oulangan suuntaan, jossa ei oltu pohjustuksessa eikä Maratonissa käyty. Oulangan kansallispuiston maisemat ovat komeita. Oulangalla staijailtiin petolintuja. Merikotka ja jokin hiirihaukkalaji näkyivätkin. Lisäksi saatiin havainto nuolihaukasta. Alueella reviiriä pitävän maakotkan havainto jäi kaukaisen etäisyyden vuoksi epävarmaksi, mutta maanantain retkellä maakotkaparikin näkyi. Oli mahtavaa seurata maakotkaemojen lentelyä. Mainittakoon, että Juuman suunnalla pesii haarahaukka, mutta haarahaukan näkemistä ei tällä reissulla edes yritetty.

Maanantaina poikettiin vielä Määttälänvaaran suunnalla. Sieltä oli havainto kahdesta mandariinisorsakoiraasta Varisjoelta. Näitä ei onnistuttu havaitsemaan, mutta Määttälänvaarassa hevostilalla oli useita kottaraisia. Punavarpusiakin lauloi edelleen useassa kohdassa. Määttälänvaara on rehevää seutua, johon kannattaa linturetkillä tutustua.

Tiistaina viikon päästä saapumisesta Kuusamoon koitti lähtöaamu takaisin Pirkanmaalle. Liikkeelle lähdettiin aikaisin aamulla. Päätettiin vielä pysähtyä katsomaan, olisiko Kuusamossa pesivä muuttohaukka nyt näköpiirissä. Sitä oli yritetty jo viikon aikana useita kertoja. Nyt onnisti! Muuttohaukkakoiras istui korkealla kallion rinteellä pitkän aikaa paikoillaan. Mukava lähtömuistokokemus Pirkanmaan Pöllöille! Oulun tienoilla tuli tieto, että lapinuunilintukin on löydetty Kuusamosta. Olisipa tieto tullut hieman aikaisemmin.

Kuusamoviikko retkeilyineen ja Maratoneineen oli elämyksiä antava kokemus. Retken onnistumiseen vaikuttaa myös retkiseura, joka osui nappiin. Retken aikana tulee myös huolehtia riittävästä levosta. Tässäkin onnistuttiin hyvin. Koko retkiviikon kokonaislajimäärä oli 107. Käpytikka jäi puuttumaan Kuusamon puolelta. Pohjansirkkuakaan ei havaittu. Retkeily Kuusamossa on mainiota vaihtelua Pirkanmaan lintumaailman havainnoimiseen.
Liitteet
Pilkkasiivet 3. Kuusamo Rääpyslampi.jpg
Pilkkasiivet 3. Kuusamo Rääpyslampi.jpg (175.88 KiB) Katsottu 2228 kertaa
Lapintiainen. Kuusamo Oivanki.jpg
Lapintiainen. Kuusamo Oivanki.jpg (183.33 KiB) Katsottu 2228 kertaa
Törmäpääskyt 5. Kuusamo Ruka.jpg
Törmäpääskyt 5. Kuusamo Ruka.jpg (281.71 KiB) Katsottu 2228 kertaa
Kuukkeli 11. Kuusamo Konttainen.jpg
Kuukkeli 11. Kuusamo Konttainen.jpg (223.51 KiB) Katsottu 2228 kertaa
Pikkusirkku 3. Kuusamo Salminen.jpg
Pikkusirkku 3. Kuusamo Salminen.jpg (209.63 KiB) Katsottu 2228 kertaa