Pirkanmaan toinen mustakaularastas Tampereella

Keskustelu mielenkiintoisista tai muuten vaan mukavista lintuhavainnoista.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Pirkanmaan toinen mustakaularastas Tampereella

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 01 Helmi 2021, 17:45

Mustakaularastas Tampereella


Pirkanmaan kautta aikain toinen varmistettu havainto mustakaularastaasta tehtiin 29.1.2021 Tampereella Viinikassa omakotialueella talvisella lintujen ruokintapaikalla. Ensimmäinen Pirkanmaalla hyväksytty mustakaularastashavainto tehtiin 21.10.2018 Orivedellä. Suomessa hyväksyttyjä havaintoja lajista on tehty noin 70.

Mustakaularastas oli paikalla vielä 30.1.2021, jolloin se saapui oltuaan päivän poissa ruokintapaikalle illan suussa. Rastaasta tosin tehtiin havainto Viinikanlahden puhdistamon tuntumasta päivällä. Tämän jälkeen mustakaularastaasta ei ole tehty havaintoja, mutta lintu voi edelleen liikkua Iidesjärven-Viinikanlahden alueella tai muuallakin. PÄIVITYS: Mustakaularastas havaittu tänään 1.2.2021 jälleen lyhyen aikaa Viinikassa klo 17.00 aikoihin.

Mustakaularastas on itäinen Siperian laji, jonka pesimäalueen raja kulkenee Uralin länsireunalla. Pääasiallinen talvehtimisalue on Eteä-Aasia. Siperiassa elää myös muita itäisiä rastaslajeja. Näitä ovat punakaularastas, ruosterastas ja ruostesiipirastas. Nämä on splitattu eli erotettu omiksi lajeikseen. Tietämys mustakaularastaasta kuten muistakin nykyisin omana lajinaan olevista rastaista on edelleen aukollista. Lisäksi on huomattava, että esimerkiksi Baikal-järven alueella esiintyy näitä kaikkia edellä mainittuja rastaslajeja, jotka voivat risteytyä keskenään. Näissä hybrideissä eli risteymissä onkin sitten vaikeus määrittää varmasti riittävän puhdas mustakaularastas. Suomessakin on havaittu hybridejä.
Mustakaularastas on kaikkiruokainen. Se käyttää ravintonaan hyönteisiä, matoja ja marjoja. Se ruokailee matalalla pensaassa tai maassa. Suomessa talvella havaittavan mustakaularastaan tapaa useasti juuri jostakin marjapensaasta tai matalasta puusta - esimerkiksi syömässä pihlajanmarjoja.

Mustakaularastaita kohtaa Suomessa perinteisesti loppuvuodesta ja talvella. Nykyisin lajia on ilmoitettu säännöllisesti vuosittain yleensä korkeintaan muutamia. Vuonna 2020 mustakaularastaita ilmoitettiin havaituiksi jopa kuusi yksilöä. Havaintoja kertyi Enontekiöstä ja Inarista Helsinkiin. Rastasparvia tarkkailemalla voi näin ollen löytää Suomesta harvinaisen itäisen vieraan.

Mustakaularastashavainnot hyväksyy virallisesti julkaistaviksi BirdLife Suomen rariteettikomitea. Komitea sulkee pois muun muassa risteymät. Esimerkiksi on pohdittava sitä, miten paljon linnulla saa olla punaista väriä pystössä. Lajilleen hyväksytyllä mustakaularastaalla saa kuitenkin olla vähäisiä epäpuhtauteen viittaavia merkkejä rariteettikomitean linjauksen mukaan.

Onnittelut linnun löytäjälle Jarmo Lehtiselle! Komea löytö oman pihan ruokinnalta.

Kuvassa Tampereen lintu kuvattuna 29.1.2021. Lintu on ilmeisesti 2 kv koiras eli viime kesän poikanen.
Liitteet
Mustakaularastas - 29.1.2021 Jarmo Lehtinen.jpg