Ensimmäiset muuttavat kiurut, kottaraiset, uuttukyyhkyt ja sepelkyyhkyt havaittu Pirkanmaalla

Keskustelu mielenkiintoisista tai muuten vaan mukavista lintuhavainnoista.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Ensimmäiset muuttavat kiurut, kottaraiset, uuttukyyhkyt ja sepelkyyhkyt havaittu Pirkanmaalla

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 27 Helmi 2021, 10:27

Ensimmäiset muuttavat kiurut, kottaraiset, uuttukyyhkyt ja sepelkyyhkyt havaittu Pirkanmaalla


Ensin satoi jäätynyttä vettä. Sitten tuli Saharan hiekkaa lumihangelle. Ja tämän jälkeen alkoi ensimmäisten muuttolintutunnustelijoiden saapuminen Pirkanmaalle sopivassa virtauksessa.

Eiliseltä perjantailta 26.2.2021 on Sastamalan Villilästä ilmoitettu kolme muuttavaa kiurua ja kaksi muuttavaa uuttukyyhkyä. Sastamalasta on lisäksi havainnot yhteensä kuudesta kottaraisesta. Sastamalan Villilä on keväällä lintujen muuttoaikaan erinomainen lintupaikka, jossa voi tehdä monipuolisesti lintuhavaintoja. Toinen hyvä keväinen muuttolintujen tarkkailupaikka on Valkeakoskella sijaitseva Linnasten aukea.
Eiliseltä perjantailta Villilästä tuli havaintoja myös merikotkista ja maakotkasta. Muuttava hiirihaukkakin ilmoitettiin. Tältä lauantailta 27.2.2021 Sastamalan Nokkakylässä on jo havaittu muuttava sepelkyyhky.

Muuttavia merikotkia ja maakotkia on ilmoitettu pitkin helmikuuta maakunnasta. Aidosti muuttavan kotkan erottaminen kiertelevästä paikallisesta kotkasta on usein vaikeaa. Merikotkat liikkuvat talvisaikaan isojen järvenselkien tuntumassa etsien jäälle jätettyjä perkuujätteitä. Meri- ja maakotkia tapaa myös erilaisilta haaskoilta, esimerkiksi metsästäjien jättämiltä saaliseläinten jätteiltä. Ensimmäiset selkeästi muuttavat maakotkat havaittiin Pirkanmaalla jo aivan helmikuun alussa.

Laulujoutsenten määrä on lisääntymässä. Helmikuussa pakkasten iskiessä maakuntaan ilmoitettiin Tiira-lintutietopalveluun noin 15 laulujoutsenta eri puolilta maakuntaa. Laulujoutsen pystyy hyvin talvehtimaan, jos se saa riittävän matalasta sulana pysyvästä paikasta ravintoa veden alta. Lämpimät talvet ovat edistäneet laulujoutsenten ja muidenkin vesilintujen talvehtimista Pirkanmaalla. Helmikuulta on ilmoitettu muun muassa Mänttä-Vilppulan Melaskoskelta neljä ja Parkanon Aurekoskelta kolme talvehtivaa laulujoutsenta.

Varsinais-Suomessa ja muualla eteläisessä Suomessa rannikon läheisyydessä on havaittu viime päivinä kymmenittäin kiuruja, töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä ja uuttukyyhkyjä Tiira-lintutietopalvelun mukaan. Porissa on nähty 17 mustavarista 26.2.2021. Samana päivänä havaittiin Hangossa Haliaksen lintuasemalla muuttava tundrahanhi.

Laittakaapa innokkaasti lintuhavaintoja BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalveluun (www.tiira.fi).

Kevät ja muuttolinnut ovat tulossa. Lähipäiviksi luvataan vielä nollan yläpuolella olevia lämpötiloja. Ensi viikon puolenvälin jälkeen pakkasta alkaa olla siinä kymmenen asteen tuntumassa. Pakkanen hillitsee orastavaa muuttoa.

Kuvassa oleva hiirihaukka on tallennettu pari vuotta sitten reviirillään Orivedellä.
Liitteet
Hiirihaukka. Orivesi Nihuantausta (1 of 1).jpg