Lintusäätiedote 18.10.2021

Yleistä lintuharrastuksesta

Valvojat: Deattan, Jared, admin

RaimoSeppälä
Viestit: 296
Liittynyt: 26 Helmi 2015, 09:29

Lintusäätiedote 18.10.2021

Viesti Kirjoittaja RaimoSeppälä » 19 Loka 2021, 04:14

Tiedoksi.
t. Raimo Seppälä
---------------------
HeiHanhia muutti säätutkissa tänäänkin kaakossa, kaukana ja korkealla Suomen ohi suurin määrin kuten viime viikollakin. Vain rippeet muutosta näkyivät täällä. Vaikka punarinnan ja peukaloisen muutto alkaa hiljetä pikkuhiljaa, niin ilmeisesti rastaita vielä riittää paljon, koska pikkulintujen yömuutto käynnistyi äsken säätutkissa isolla voimalla. Myös kauan, jopa yli kaksi vuotta, vähissä olleet pikkukäpylinnut ilmestyivät runsaina maisemaan äskettäin. Kuusissa ja männyissä näyttäisi olevan melko hyvä käpysato, joten ne ehkä pesivätkin täällä ensi keväänä. Sen sijaan urpiaismassat ovat jossain muualla kuin Uudellamaalla.

Loppuviikolla vuorottelevat kylmät, kauniit ja hyvät muuttosäät sekä lauhat, vastatuuliset ja huonot muuttosäät.

ti: Tyyni-heikkotuulinen, melko selkeä ja kylmä päivä. Päivän mittaan pilvisyys hiljalleen lisääntyy lännestä käsin, ja illalla Hangossa jo sataa vähän. Hyvä muuttosää vain paranee hienoksi syysilmaksi, kun tuuli heikkenee ja kotkat liikehtivät, varsilintujen, punatulkkujen ja pyrstötiaisten ohella. Myös hanhien tähteitä menee, merellä ehkä alleja. Hieno loppusyksyn retkisää.

ke: Navakkaa, merellä ajoittain kovaa etelätuulta, joka illalla kääntyy lounaaseen. Jatkuvaa sadetta melkein koko päivän. Surkea retki- ja muuttosää.

to, sateiden osalta tosi epävarma: Kohtalaista, merellä navakkaa tai jopa kovaa WSW-tuulta. Vaihtoehto A: aamupuolella yleisesti sadetta, joka loppuu päivällä. Samalla tuuli kääntyy etelään ja heikkenee jonkin verran. Vaihtoehto B: Aamupuolella poutaa, mutta päivästä alkaen sadetta. Muuttosää joka tapauksessa sangen huono.

jatkoarvio: Vähitellen viikonlopun aikana tuuli kääntyy lännen ja luoteen kautta pohjoisen puolelle, sää poutaantuu kuurosadevaiheen jälkeen ja muuttosää paranee.

terv.

Jarmo K