Lintusäätiedote 15.10.2021

Yleistä lintuharrastuksesta

Valvojat: Deattan, Jared, admin

RaimoSeppälä
Viestit: 296
Liittynyt: 26 Helmi 2015, 09:29

Lintusäätiedote 15.10.2021

Viesti Kirjoittaja RaimoSeppälä » 16 Loka 2021, 05:42

Tiedoksi.
t. Raimo Seppälä
----------------
HeiKuten oli odotettavissa, sopiva tuuli pisti Länsi-Suomessa vielä olevat kurkijoukot liikkeelle jo tiistaina, ja läpimuuttoa Uudellamaalla kuului yölläkin. Samalla purkautui kova pikkulintujen yömuutto ja arktinen muutto, jossa meni alleja ja hanhia, myös tundrahanhia. En huomannut katsoa eilen aikaisemmin säätutkia, mutta eilen klo 16-21 välillä Laatokan yli Karjalan kannakselle ja siitä Suomenlahden itäosaan oli erittäin kovaa menoa viime vuoden malliin, paljolti hyvin korkealla. Harmillisesti tämän arktisen muuton aivan pääosa meni juuri Suomen rajojen ulkopuolelta.

Viikonloppuna voimakas länsivirtaus tulppaa muuttoa, vaikka onkin pääosin kuivaa, jopa kaunista. Aamumuuttajat voivat yrittää kasautumista rannikon johtolinjalle, mutta tuskin lähtevät merelle.

la-su: Navakkaa, merellä kovaa lännenpuoleista tuulta. Pilvisyys vaihtelee, mutta ei ole kovin runsasta, ja etenkin merellä on sadekuuroja, joita ajoittain voi olla myös maalla. Loistava näkyvyys, mutta voimakas vastatuuli lähes pysäyttää muuton.

ma: Tuuli kääntyy luoteeseen ja heikkenee hieman. Pilvisyys vaihtelee ja ajoittain tulee kuuroja, mahdollisesti jopa räntää, sillä on myös melko koleaa. Virtaus tulee Jäämereltä ja muuttosää paranee. Erityisesti Barentsinmeren rannoille iskee kylmä, joka vauhdittaa arktikan lopputähteitä.

jatkoarvio: Kylmänpurkaus jäänee lyhytaikaiseksi.

terv.

Jarmo K