Syksyn 1. lintusäätiedote 3.9.2021

Yleistä lintuharrastuksesta

Valvojat: Deattan, Jared, admin

RaimoSeppälä
Viestit: 296
Liittynyt: 26 Helmi 2015, 09:29

Syksyn 1. lintusäätiedote 3.9.2021

Viesti Kirjoittaja RaimoSeppälä » 03 Syys 2021, 19:59

Tiedoksi.
t. Raimo Seppälä
----------------
Hei,

Perinteinen lintusäätiedotusten aloitusaika oli jo viikko sitten, mutta juuri silloin ”uudistettiin” sähköpostijärjestelmäni, ts. se oli epäkunnossa monta päivää. Nyt vihdoin toimii.

Viikko takaperin oli kolmen päivän tulppaussää, mitä seurasivat kuulaat pohjoisenpuoleiset virtaukset eli muuttajien tyhjennyssää. Vanhat mehiläishaukat, pääskyt, kahlaajat, keltavästäräkit, metsäkirviset sekä miljoonat yömuuttajat kuten uunilinnut, kertut, kerttuset, siepot, taskut ja leppälinnut ovat suurelta osin poistuneet Suomesta. Pohjoisesta on tänne etelään saapunut lapinkirvisiä, sinirintoja ja sinisuohaukkoja. Viikonloppuna vallitsee edelleen erinomainen lintujen muuttosää. Tilanteen termiikkiherkkyys sopii ajankohdan haukkamuutolle: tuuli-, muutto- ja nuolihaukkoja, sini- ja ruskosuohaukkoja, sääksiä ja varpushaukkoja (etelään ja lounaaseen), viimeisiä vanhoja mehiläishaukkoja ja idänhiirihaukkoja (rannikkoa pitkin ENE). Samalla on otolliset ajat nähdä harvinaisempia kaartelijoita kuten haarahaukkoja, molempia kiljukotkia, sirosuo- ja punajalkahaukkoja. Kurkien muuton alku käynnistyy, mutta vielä heikkona.

la: Enimmäkseen kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä on merellä navakkaa. Aamulla verraten selkeää ja koleaa, mutta iltapäivällä kumpu- ja kumpukerrospilvi lisääntyvät ja on mahdollisuus yksittäisille heikoille sadekuuroille. Näkyvyys on loistava ja erityisesti petolintusää on erinomainen.

su: Aamupuolella heikkoa-kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, joka päivällä kääntyy enemmän länteen. Pilvisyys on lauantaita runsaampaa, mutta vähäisenkin sateen mahdollisuus on pieni. Edelleen näkyvyys ja muuttosää ovat erinomaiset.

ma: Heikkoa-kohtalaista lännenpuoleista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja mahdollisesti ajoittain vähän sadetta sekä utuisempaa kuin viikonloppuna. Aamumuuttajien ja petolintujen näkyminen matalalla paranee, vaikka muuttosää ei ole ihan niin hyvä kuin viikonloppuna.

jatkoarvio: Lounaan-lännenpuoleinen lämmin virtaus, vaihtelevaa pilvisyyttä ja melko hyvää aamumuuttosäätä rannikon johtolinjalla.

terv.

Jarmo K