Syksyn viimeinen lintusäätiedote 6.11.2020

Yleistä lintuharrastuksesta

Valvojat: Deattan, Jared, admin

RaimoSeppälä
Viestit: 278
Liittynyt: 26 Helmi 2015, 09:29

Syksyn viimeinen lintusäätiedote 6.11.2020

Viesti Kirjoittaja RaimoSeppälä » 06 Marras 2020, 20:34

Tiedoksi.
t. Raimo Seppälä
------------------
Hei


Tätä syksyä ovat hallinneet pitkäaikaiset, leudot ja muuttoa jarruttavat vastatuulisäät sekä todella hyvät mutta harvat muuton purkautumisjaksot, jolloin on ollut mahtavaa muuttoa (mm. kurjet muualla Suomessa ja arktiset hanhet). Lisämausteen antoi pitkä kaakkoinen-itäinen virtausjakso lokakuussa, minkä ansioista idän harvinaisuuksia on mukavasti nähty. Lämmin säätyyppi näyttäisi jatkuvan tästä eteenpäin pitkään (vaikka su-ti tienoilla on vähän viileämpi jakso öisin), mutta sää ei ole sateista matalapainetyyppiä, vaan korkeapaine vallitsee. Lähiaikojen sää suosii retkeilyä sekä myöhästelijöiden ja harvinaisuuksien säilymistä elossa, kun talvesta ei ole tietoakaan. Myös vesilintujen muutot jatkuvat vielä pitkään.


la: Länsituulta, joka aamupuolella on kohtalaista, mutta voimistuu puolilta päivin etenkin merellä hyvin navakaksi. Aamulla jonkin verran alapilviä (matalan sumupilven mahdollisuus), päivällä melko selkeää ja iltapäivällä lännestä pilvistyvää.


su: Heikkoa- kohtalaista pohjoisen ja lännen välistä tuulta. Aamulla voi olla aluksi pilviä, sen jälkeen verraten selkeää. Tässä kohdassa sopii loppusyksyn muuttajien mennä.


ma: Kuten su, mutta tuuli on vähän voimakkaampi, ja aamulla on pieni sateen mahdollisuus.


loppuviikon arvio: Poutaa. Tiistaina on heikkotuulisin päivä ja viileä aamu (jopa vähän pakkasta sisämaassa). Sen jälkeen etelän-lounaanpuoleinen heikko-kohtalainen ja melko lämmin virtaus viriää ja pilvisyys vähitellen lisääntyy.


Parin viikon tauko näissä ennusteissa enteilikin jo sitä, että tämä oli viimeinen syksyn ennuste. Toivon mukaan palaan asiaan taas keväällä.


terv.

Jarmo K