Lintusäätiedote 18.10.2020

Yleistä lintuharrastuksesta

Valvojat: Deattan, Jared, admin

RaimoSeppälä
Viestit: 278
Liittynyt: 26 Helmi 2015, 09:29

Lintusäätiedote 18.10.2020

Viesti Kirjoittaja RaimoSeppälä » 18 Loka 2020, 21:07

Tiedoksi.
t. Raimo Seppälä
------------------
Hei


Edellisen ennusteen aikajaksossa meni erittäin runsas arktinen hanhimuutto. Tähän vaikuttivat edellisinä viikkoina pitkäaikaiset ja lämpimät tuulet Venäjällä lounaan ja idän välisestä sektorista. Linnuilla on ollut vehreänä säilynyttä kasvisruokaa, mutta ei hyvää myötätuulta. Ne ovat todennäköisesti siirtyneet pikkuetapein tavallista lännemmäksi valmiusasemiin. Kun hyvä koillinen kylmänpurkaus sekä oiva näkyvyys saapuivat, lähti muutto rytinällä käyntiin. Mantereen yllä parvet kohosivat yleisesti kumpukerros- ja sumupilvien yläpuolelle. Samalla maastosta tyhjeni paljon Suomen omaa linnustoa, esimerkiksi järripeipot. Syksyn tuulet ovat olleet edulliset myös idän ja kaakon harvinaisuuksille. Vaikka muutto jatkuu vielä pari kuukautta, se heikkenee koko ajan, koska jäljellä on yhä vähemmän muuttajia.


Tänään sattui hyvän sään aukko juuri Uudellemaalle aamu- ja iltasateiden väliin. Alkuviikosta kylmä koillisvirtaus tyhjentää viimeisiä arktisia lintuja ja loppusyksyn muuttajia pois Suomesta. Lapissa on suorastaan talvista, vaikka vesistöt eivät heti jäädykään. Loppuviikolla näyttää lauha etelänpuoleinen vastatuuli palaavan, mikä taas tulppaa muuttoa.


ma: Kohtalaista, merellä navakkaa lännen ja luoteen välistä tuulta, joka iltapäivällä voi olla Hangossa jopa kovaa. Verraten pilvistä ja yleisesti vesi- tai räntäkuuroja, jotka vähenevät illalla. Kolea ja huonohko muuttosää, mutta Vienan- ja Barentsinmereltä sekä Pohjois-Suomesta aukeaa illalla, sateiden lakattua Keski-Suomessa, hyvä tyhjentävä myötätuuliputki kohti Länsi- ja Etelä-Suomea.


ti: Enimmäkseen kohtalaista luoteen ja pohjoisen välistä tuulta, joka mantereella tyyntyy illaksi. Aamulla on vaihtelevaa pilvisyyttä, päivällä melko selkeää. Kylmä aamu (sisämaassa pakkasta), mutta muutoin hyvä retki- ja muuttosää mm. joutsenille, varislinnuille, punatulkuille, urpiaisille ja maakotkille.


ke: Enimmäkseen kohtalaista kaakonpuoleista tuulta, joka päivällä kääntyy lounaaseen. Yöllä ja aamulla jatkuvaa sadetta, joka alkaa räntänä mutta muuttuu pian vesisateeksi. Iltapäivällä sade muuttuu ajoittaiseksi. Huono muuttosää.

jatkoarvio: Lauhaa etelänpuoleista tuulta, sateista säätä, matalia pilviä ehkä myös sumua ajoittain. Huono muuttosää jatkuu.

terv.

Jarmo K