Pistelaskenta - sinulle sopiva seurantamuoto?

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Pistelaskenta - sinulle sopiva seurantamuoto?

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 03 Touko 2015, 20:43

Maalintujen pesimäkantojen seurantaan on nykyään pääasiassa kaksi muotoa: vakiolinjalaskenta ja pistereittilaskenta. Tässä kerron jälkimmäisestä, joka on jokaiselle selvästi helpoin seurantamuoto.

Laskentaa varten mietitään etukäteen kartalle 20 pistettä, jotka sijaitsevat luontevan reitin varrella. Tämä reitti voi olla esimerkiksi kotoa työpaikalle tai lenkin muotoinen. Pisteiden välillä tulee olla matkaa vähintään 250 metriä metsässä tai 350 metriä avoimemmassa maastossa, jotta samoja lintuja tulee mukaan mahdollisimman vähän. Pisteet sijoitetaan niin, että niiden ympärillä on 50 metrin säteellä mahdollisimman tarkkaan yhtä biotooppia (metsää, peltoa, pensaikkoa, taajamaa tms.) – ei siis esim. rantaviivaan tai pellon reunaan.

Itse laskenta tehdään 20.5.–10.6. välisenä aikana vuosittain mahdollisimman samaan aikaan. Laskenta aloitetaan auringonnousun aikaan eli noin klo 4, kesto on 2,5–4 tuntia. Jokaisessa pisteessä seistään lintuja kuunnellen ja katsellen tasan viisi minuuttia ja linnut eritellään alle 50 ja yli 50 metrin päähän pisteestä. Pisteiden välillä ei lasketa lintuja. Vesi- ja lokkilintuja sekä nokikanaa ei lasketa, muut rantakanat ja kahlaajat kylläkin.

Havainnot merkitään jo maastossa pareiksi, jotka vastaavat käytännössä reviirejä: laulava lintu, pariskunta tai nähty yksittäinen lintu merkitsee aina yhtä paria. Parvet tulkitaan sen mukaan, ovatko ne aikaisin pesivien (esim. käpylinnut, kottarainen, varis) poikueparvia vai myöhään pesivien (esim. sepelkyyhky, tervapääsky, pääskyt) ruokailuparvia: poikueparvissa 1-6 yks = 1 pari, 7-12 paria = 2 paria jne., ruokailuparvissa 1-2 yks = 1 pari, 3-4 yks = 2 paria jne.

Nyt siis reittiä perustamaan! Tämä on erinomainen tapa laajentaa omaa retkeilyään ja samalla tuottaa aineistoa linnustonseurannan ja sitä kautta suojelun tarpeisiin. Erityisesti kaivataan reittejä kulttuuribiotooppeihin, pensaikkoihin, joutomaihin, hiekkakuopille ja lehtimetsiin, sillä näitä biotooppeja ei osu kovin paljon vakiolinjoille. Kuitenkin kaikissa biotoopeissa tehdyt laskennat ovat tärkeitä!

Lisätietoja voi kysellä tässä ketjussa tai yksityisviestinä. Ohjeita löytyy myös täältä: http://www.luomus.fi/fi/pesimalintujen- ... telaskenta