Syyslaskennat lähestyvät

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Syyslaskennat lähestyvät

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 12 Loka 2016, 11:08

Syyslaskentakausi alkaa jo reilun parin viikon päästä. Pirkanmaalle kaivataan uusia reittejä, jotta käsityksemme talvilinnuston muutoksista pysyy hyvällä tasolla ja parantuu entisestään. Erityisesti reittejä olisi suotavaa perustaa vesistöjen rannalle ja metsiin. Vesistöt ovat tärkeitä siksi, että ilmastonmuutoksen myötä vesilintujen talvehtimisalueet siirtyvät yhä pohjoisemmas, ja Pirkanmaankin merkitys vesilintujen talvehtimiskohteena kasvaa jatkuvasti. Metsissä puolestaan elää uhanalaisia paikkalintuja, joiden kannanvaihteluista talvilaskennat antavat tärkeää lisäaineistoa kesälaskentojen tueksi. Katso tarkempia ohjeita esim. taannoisesta Lintuviestin artikkelista (LV 4/2014) sekä Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta: https://www.luomus.fi/fi/talvilintulaskennat

Talvilintulaskennat ovat ainakin itselleni talven lintuharrastuksellinen kohokohta. Syyslaskennoissa on usein vielä kaikenlaista mielenkiintoista muuttolajistoa, esim. vesilintuja ja mahdollisesti punarinta, punakylkirastas tai muu harvinainen talvilaji. Joululaskennoissa on oma mahtava keskitalven tunnelmansa, ja kevätlaskennoissa nähdään, kuinka hyvin linnut ovat onnistuneet talvehtimisessa ja toisaalta kuinka kevät alkaa jo heräillä. Suosittelen talvilaskentoja kaikille – kyseessä on leppoisa linturetki, jossa lasketaan tarkasti kaikki havaitut linnut sopivan noin 10 km reitin varrelta.

Lisätietoja ja esim. jo olemassa olevien reittien sijaintia voi kysyä allekirjoittaneelta (kim.kuntze@gmail.com).

PetriSeppälä
Viestit: 6
Liittynyt: 26 Helmi 2015, 10:38

Re: Syyslaskennat lähestyvät

Viesti Kirjoittaja PetriSeppälä » 05 Marras 2016, 17:49

Olipa raikas pakkaskeli talvilnjan syyslaskennassa Sastamalan Karkussa. Pihlajanmarjat oli näemm jo syöty, rastaat kadonneet. Lintumäärä jäi tällä kertaa vähän tavallista pienemmäksi. Tavalliseen tapaan tali-ja sinitiaisia oli paikallisista linnuist enemmistö, joutsenia kyllä näitä enemmän muta kaikki muutolla.
Yksi pähkinähakki ja tundraurpiainen olivat piristeenä. Lisäksi yksi kähmy pikkulintu rikkaruohostossa jäi kunnolla näkemättä, haiskahti kyllä mielenkiintoselta mutta kun ei pysynyt ei päässyt näkeen kunnolla..

t Pete

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Re: Syyslaskennat lähestyvät

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 09 Marras 2016, 15:34

Laitoin ensimmäisen version taulukosta kositivuille. Sen voi ladata osoitteessa http://blogi.pily.fi/wp-content/uploads ... a_2016.xls

Muutama alustava huomio, kun mukana on noin kolmasosa reiteistä:
- hömötiaisella menee vaelluksen jäljiltä hyvin, töyhtötiainen puolestaan ei saanut täydennystä vaelluksesta
- vihervarpusia on vähän, urpiaisia todella paljon (tosin melko laikuittaisesti)
- räksiä vähän, tilhiä keskimääräistä enemmän

Hyviä laskentoja lopuille reiteille!

Vastaa Viestiin