Talvisten vesilintujen laskenta 1.-18.1.2016

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Talvisten vesilintujen laskenta 1.-18.1.2016

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 23 Joulu 2015, 13:02

Tämän talven tammikuussa lasketaan talvilintulaskentojen lisäksi erityisesti vesilintuja. Kyseessä on yleiseurooppalainen laskenta, jossa pyritään 1) saamaan hyvät kannanarviot Euroopassa talvehtiville vesilintulajeille sekä 2) selvittämään vesilinnuille tärkeitä talvehtimisalueita, jotta ne voidaan huomioida paremmin maankäytössä ja toisaalta mahdollisesti niille perustaa suojelualueita tulevaisuudessa. Suomessa hanketta koordinoivat BirdLife Suomi, Luomus ja SYKE.

Joissain yhdistyksissä (ainakin TLY ja Tringa) laskentoja koordinoidaan, jotta kaikille alueille saadaan kohdistettua tarpeeksi retkeilyä. Pirkanmaalla tämä ei liene tarpeen, sillä sulana pysyvät vesistöt ovat (toivottavasti!) vähissä. Kuitenkin itse laskentoihin pitää täälläkin osallistua aktiivisesti. Tämä on helppoa – riittää, kun ilmoittaa kaikki vesilintulajit Tiiraan normaaliin tapaan sekä merkitsee jokaisen havainnon lisätietokenttään VLL. Alla on kuvakaappaus esimerkkihavainnosta. Tämä ei siis eroa normaalista talviretkeilystä muuten kuin että jokainen isokoskelokin on ilmoitettava Tiiraan ja lisäksi pitää muistaa kirjoittaa VLL.
Kuvankaappaus 2015-12-23 kello 13.03.36.png
Kuvankaappaus 2015-12-23 kello 13.03.36.png (129.11 KiB) Katsottu 2694 kertaa
Tärkeitä ovat myös nollahavainnot, eli jos vesistöpaikalla ei ole näkyvissä yhtään vesilintua, se ilmoitetaan nimikkeellä vesilintu (tai lyhenne v) ja lukumääräksi 0. Lisätietoihin merkitään tällöinkin VLL ja lisäksi voi halutessaan kertoa tietoja. Esimerkiksi "VLL koko järvi sula" tai "VLL vain lahdet jäässä".

Siispä retkeilkää ahkerasti vesistöjen äärellä tammikuun alkupuolella ja ilmoittakaa kaikki vesilinnut Tiiraan VLL-tekstin kera! Kuka löytää jääkuikan, allihaahkan tai pikkuruokin?