Joululaskennat 25.12.-7.1.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Joululaskennat 25.12.-7.1.

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 23 Joulu 2015, 12:44

Hei!

Joululaskennat alkavat tuttuun tapaan joulupäivänä ja jatkuvat loppiaiseen asti. Mikä onkaan parempi tapa sulatella jouluruokia kuin käydä kävelyllä talvilintuja laskemassa?

Toivottavasti kaikki vanhat laskijat laskevat reittinsä myös tänä talvena! Maastossa luulisi olevan kaikenlaista harvalukuista talvilintua, esimerkiksi runsaasti vesiäisiä. Jos sinulla ei vielä ole reittiä, perusta yksi tai useampi! Ohjeet pähkinänkuoressa:

- Noin 5-15 km pitkä reitti kierretään kolmesti talvessa (marraskuun alussa, vuodenvaihteessa ja helmi-maaliskuun vaihteessa). Helpotettu vaihtoehto on laskea pelkästään joululaskenta.
- Kaikki laskennassa havaitut linnut lasketaan ja erotellaan biotoopeittain: kaupunkiasutus, maaseutuasutus, pelto, metsä, muu (esim. vesistöt, muuttavat).
- Tulokset ilmoitetaan sähköisesti (www.hatikka.fi) tai paperilomakkeella. Ilmoita uusi reitti Linnustonseurantaan sähköpostitse linnustonseuranta(at)luomus.fi, niin se lisätään Hatikan listoille ja pystyt tallettamaan havaintosi sitä kautta. Lisäksi tällöin museo tarkastaa, ettei reitti mene päällekkäin jo olemassa olevien kanssa.

Tarkemmat ohjeet: https://www.luomus.fi/fi/talvilintulaskennat

Uusista reiteistä museo on esittänyt toiveen, että niitä sijoitettaisiin mahdollisuuksien mukaan vesistöjen äärelle ja metsiin, sillä näiden biotooppien lajistosta on vähemmän aineistoa kuin taajamien linnuista. Lisäksi leudontuvien talvien myötä Suomen sisävesienkin merkitys vesilintujen talvehtimisalueena kasvaa.

Ohjeita voi kysyä myös vaikkapa tässä ketjussa tai sähköpostilla Heikki-Pekka Innalalta, Petri Seppälältä tai allekirjoittaneelta (kim.kuntze(ät)gmail.com).

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Re: Joululaskennat 25.12.-7.1.

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 28 Joulu 2015, 21:59

Ensimmäinen versio taulukosta löytyy osoitteesta http://www.pily.fi/tilastot

Mukana on nyt seitsemän ensimmäisen reitin tiedot. Nyt on hienoja laskentasäitä, kannattaa mennä ulos retkelle omalle reitilleen! Uuden reitin perustaminenkin on mitä toivottavinta. Lintuja on vielä maastossa mukavasti – omalla reitilläni Mynälahdella havaitsin 36 lajia, mm. sinisuohaukan.

Kannattaa myös lukaista Janin blogi Vesilahden reitiltään: http://straybirder.blogspot.fi/2015_12_01_archive.html

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Re: Joululaskennat 25.12.-7.1.

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 01 Tammi 2016, 23:03

Päivitin taulukon, mukana on nyt 16 reitin tulokset eli vajaa kolmannes viime vuoden määrästä. Varsinaiset analyysit tulevat vasta, kun reittejä on laskettu reilusti enemmän. Kuitenkin nyt voisi nostaa esille mm. laulujoutsenen ja isokoskelon runsauden (enemmän on viimeksi havaittu talvena 11/12). Hömötiaisia on vähemmän kuin koskaan enemmän. Myös kuusitiaisia on vähän, kun taas talitiaisia on kummallisen paljon! Kaikenlaista muutakin löytyy taulukosta, kannattaa tutkia.

Ennen kaikkia kannattaa kuitenkin mennä maastoon laskemaan oma reittinsä! Muistakaa tänä talvena myös laittaa kaikki vesilintuhavainnot Tiiraan ja kirjoittaa lisätietokenttään VLL.

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Re: Joululaskennat 25.12.-7.1.

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 05 Tammi 2016, 11:53

Mukana on nyt 30 reitin tulokset, yhteensä 303 kilometriä - taulukko löytyy totutusti osoitteesta http://www.pily.fi/tilastot. Tämä on kuitenkin vasta reilu puolet viime vuoden saldosta, joten pyydän nöyrimmin kaikkia laskemaan reittinsä ja ilmoittamaan tuloksensa – pakkanen paukkuu, mutta lämpimällä vaatetuksella ja termospullolla kyllä pärjää! Jos laskentaa ei ehdi tehdä 7.1. mennessä, sen voi jättää viikonloppuun, jolloin myös lämpötila on korkeampi. Museo kelpuuttaa muutaman päivän poikkeamat laskenta-aikaan.

Tuloksia näkyy jo nyt. Esimerkiksi viherpeippoja on nyt havaittu vain 23 yks/10km, kun 2000-luvun keskiarvo oli 69 ja 90-luvullakin oltiin 37:ssä. Lajin runsaus on sukeltanut takaisin 90-luvun alkupuolen lukemiin - hälyttävä suuntaus. Mahtaako laji päätyä jossain vaiheessa uhanalaisten joukkoon?

Vastaa Viestiin