Kevätlaskentojen tuloksia

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Kevätlaskentojen tuloksia

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 27 Maalis 2017, 16:23

Kevätlaskentojen tulokset ovat viimein kokonaisuudessaan Hatikassa, joten tässä kooste tuloksista. Reittejä laskettiin 41 (yhteensä 417 km), viime vuosien perustasoa mutta edelliseen muutamaan vuosikymmeneen nähden kiitettävä määrä. Lisääkin silti tarvittaisiin, jotta harvalukuisista lajeista kertyisi kattavampi aineisto.

Olen koonnut tulokset Excel-taulukkoon, joka löytyy osoitteesta http://www.pily.fi/pirkanmaan-linnusto/ ... aulukoita/

Museon tuloksia voi tarkastella osoitteessa https://rengastus.helsinki.fi/tuloksia/ ... tulaskenta

Lajeja havaittiin 51 ja yksilöitä 431 per 10 reittikilometriä; molemmat varsin tavanomaisia lukuja, yksilömäärä hieman keskiarvoa ylempänä.

Vesilinnuista havaittiin normaalit lajit eli joitain laulujoutsenia, telkkiä ja yksi isokoskelo sekä yllättävän mukava määrä sinisorsia. Harmaalokkeja saapui maisemiin, mutta määrät jäivät kovin vaatimattomiksi verrattuna keväisiin 2014 ja 2015. Merilokkeja nähtiin kahdeksan.

Merikotka oli ylivoimaisesti runsain petolintu 24 yksilön voimin. Viimeisen parin vuoden lukemista kuitenkin jäätiin. Kanahaukkoja, varpushaukkoja ja piekanoja havaittiin kaikkia kaksi yksilöä; kahden ensin mainitun osalta tämä on melko vaatimaton määrä, jälkimmäiselle puolestaan nämä olivat 2010-luvun ensimmäiset. Hyvistä myyrämääristä kertovat seitsemän varpuspöllöä (normivuotena 0-2 havaintoa) sekä 11 isolepinkäistä (yleensä 0-5).

Tikoista harmaapää teki ennätyksen, ja myös palokärkiä oli mukavasti. Vaseti on vakiintunut talvilintulaskentojen lajistoon – nyt kaksi yksilöä. Pikku- ja pohjantikkoja havaittiin muutama. Kyyhkyistä nähtiin ainoastaan puluja, ja niitä oli varsin normaaliin tapaan.

Tilhiä, mustarastaita ja räkättejä nähtiin kohtalaisesti, vaikka talvi ei ollut erityisesti marjalintujen juhlaa. Koskikaroja oli joululaskennan tavoin runsaasti keväälläkin: seitsemän yksilöä, joka on 2010-luvun ennätys. Yksi kiuru ennätti laskentoihin.

Metsän pienistä linnuista tilanne näyttää hyvältä hippiäisen ja pyrstötiaisen osalta mutta huonolta hömö-, töyhtö- ja kuusitintille sekä puukiipijälle. Sini- ja talitiaiset porskuttavat eteenpäin, molempia perushyvä lukema.

Varislinnuista naakkoja oli runsaasti, variksia ja korppejakin jonkin verran. Ehtiköhän jo tulla täydennystä etelästä? Närhiä ja harakoita havaittiin melko normaalisti, pähkinähakkia ei lainkaan.

Varpunen pomppasi parin talven takaiseen runsauteen, mutta tämä on silti vähemmän kuin 2010-luvun alkuvuosina. Pikkuvarpusen tilanne näyttää melko normaalilta.

Peippolintuja ei havaittu lainkaan. Viherpeippoja ja tiklejä havaittiin normaalisti tai hieman tavallista vähemmän, samoin vihervarpusia (vuosikymmenen korkea keskiarvo johtuu yhdestä huippuvuodesta). Urpiaisia sen sijaan on paljon, joukossa pari tundraurpiaistakin. Käpylintumäärät ovat nousussa nollatalven jälkeen, mutta kovin vähissä ovat edelleen. Punatulkun ja keltasirkun määrät näyttävät varsin tavanomaisilta.

Kiitos kaikille laskijoille! Seuraavaksi on vuorossa vesilintulaskentoja, joiden ensimmäinen kierros tehdään vapun aikoihin. Laittakaa siis kalentereihin ja suunnitelkaa sopivaa reittiä. Lisätietoja voi kysyä minulta tai katsoa museon sivuilta (http://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta). Laitan niistä vielä myöhemmin infoa ja muistutuksia.