Vesilintulaskentojen ensimmäinen kierros jo vappuna

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Vesilintulaskentojen ensimmäinen kierros jo vappuna

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 11 Huhti 2016, 09:21

Luomus julkaisi tänään tiedotteen tämän vuoden vesilintulaskennoista sekä samalla palautteen viime vuodesta. Käykää lukemassa muun muassa sotkien ahdingosta.

https://uusiwww.luomus.fi/sites/default ... e_2015.pdf

Ensimmäinen laskentakierros tulee Pirkanmaalla tehdä jo 27.4.–3.5. ja toinen 11.–17.5. Jos viimevuotinen aikataulu oli sopiva, sitä kannattaa käyttää tänäkin vuonna.

Alla eilen Pily-listalle lähettämäni viesti.

Pohjustuksena tiistain laskentailtaan sekä tiedoksi myös niille, jotka eivät pääse paikalle mutta haluavat olla mukana tuottamassa seuranta-aineistoa esimerkiksi vuoden 2020 uhanalaisuusluokitusta varten.

Vesilinnut taantuvat kautta maan, joten on entistä tärkeämpää saada kattavaa tietoa niiden kannankehityksestä. Jokainen pesivät vesilintumme tunteva voi helposti osallistua vesilintulaskentoihin. Idea on yksinkertainen: vesilinnut lasketaan kahdesti keväässä, kun linnut ovat asettuneet pesimäreviireilleen. Kahdesti siksi, että aikaiset ja myöhäiset pesijät saadaan mukaan laskentoihin. Tällaisena aikaisena kesänä ensimmäinen laskenta ajoittunee jo huhtikuun loppuun ja toinen siitä pari viikkoa eteenpäin, ehkä 10.5. Museolta tulee vielä tarkempi aikatauluohjeistus kevään etenemiseen suhteutettuna.

Laskenta on helpointa tehdä pistelaskentana. Tällöin suunnitellaan joukko pisteitä, jotka kierretään aamun aikana. Yksi piste voi kattaa kokonaisen vesistön (esim. lampi tai pieni järvi) tai osan siitä, vaikkapa jonkin lahden. Yhdellä vesistöllä voi myös olla useita pisteitä, joista jokaista tarkastellaan omana laskentanaan. Tarkoituksena on siis saada otos vesilinnuista jollain alueella - pisteistä ei tarvitse (eikä käytännössä voikaan) nähdä jokaista lintuparia, vaan oleellisinta on, että vuodesta toiseen lasketaan sama vesialue. Esimerkiksi eräs omista laskentareiteistäni alkaa Lahdesjärven uimarannalta, jatkuu sitten Särkijärven sillalla, sen jälkeen parilla pienellä metsälammella, sitten katetaan Hervantajärvi melkein kokonaan neljästä eri pisteestä ja lopuksi vielä lasketaan Ahvenisjärvi yhdestä pisteestä. Pisteiden määrän voi itse päättää: voi laskea vain yhden pisteen (vaikkapa mökkirannasta) tai sitten käyttää koko aamun ja laskea toistakymmentä pistettä.

Vesilintulaskennoille on tarvetta lähes kaikkialla Pirkanmaalla. Hämeenkyrö on jo kattavassa seurannassa, samoin Tampereen eteläosa ja iso osa Orivedestä. Voit siis perustaa reitin lähes minne vain, mutta varmista kuitenkin allekirjoittaneelta, ettei reittisi mene päällekkäin jonkun muun reitin kanssa.

Jotta vesilintulaskentojen aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa, olen koonnut Jukka Helinin ja Olli Haukkovaaran avustuksella karttapohjalle valmiita reittejä. Näistä neljä sijaitsee Valkeakosken suunnalla, yksi Lempäälän pohjoisosassa ja loput Teisko-Juupajoki-Orivesi-akselilla. Ideana on, että tällaisen reitin voi kuka tahansa varata itselleen laskettavaksi eikä saman henkilön ole pakko laskea reittiä vuosittain - voi siis varata reitin vain täksi vuodeksi ja ensi vuonna vaikkapa laskea jonkin muun reitin tai pitää välivuotta. Kartta löytyy osoitteesta

https://www.google.com/maps/d/edit?hl=f ... -1VJkQXS0M

Ota yhteyttä, jos voisit laskea jonkun näistä reiteistä! Oriveden ja Viitapohjan reitit on laskettu aiemminkin lähes 30 vuotta sitten, joten niitä laskemalla saadaan heti valtavan kiinnostavaa aineistoa siitä, miten vesilinnusto on muuttunut 80-luvun lopusta nykypäivään.

Vesilintulaskentojen ohjeet jäävät parhaiten mieleen paikan päällä Vapriikissa tiistaina, mutta voit myös lueskella niitä museon sivuilta: http://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta