Vaikka kevätlaskennatkin ovat vasta alkamassa, on jo hyvä luoda silmäys tulevaan vesilintulaskentakauteen. Laskennat tehdään jo toukokuussa (tai aiemmin, jos kevät on varhainen), joten reittiä kannattaa suunnitella jo nyt. Uusin uhanalaisuusluokitus on hyvä muistutus siitä, miksi vesilintulaskennat ovat tärkeitä.
Laskentaan on kaksi vaihtoehtoa:
1) Pistelaskennassa vesilinnut lasketaan yhdestä tai useammasta pisteestä, josta on hyvä näkyvyys vesistöön. Tällaisia ovat esimerkiksi sillat, uimarannat, rantakalliot, lintutornit… yhden pisteen laskenta kestää vain noin 15 minuuttia, pienellä lammella vähemmänkin, joten yhden aamun aikana ehtii helposti kiertää kymmenenkin kohdetta. Pisteestä lasketaan vuosittain sama sektori, joten aineisto on vertailukelpoinen vuodesta toiseen.
2) Kiertolaskennassa kierretään maitse tai veneellä koko järvi tai sen osa ympäri ja lasketaan linnut. Tämä on hitaampaa kuin pistelaskenta ja vaatii useimmilla paikoilla veneen, mutta esimerkiksi omalla mökkijärvellä toimii helpostikin.
Kummassakin laskennassa itse laskenta ja havaintojen tulkinta tapahtuu samalla tavalla. Kauden aikana tehdään kaksi laskentaa: toukokuun alussa ja tästä kaksi viikkoa eteenpäin. Vesistö kolutaan kiikarilla ja/tai putkella tarkkaan läpi useaan otteeseen ja havainnot kirjataan vihkoon parvittain, esimerkiksi telkkä 1/1, 1/, 1/, /3, 2/1. Paritulkinnan voi tehdä vaikka vasta kotona ohjeiden kanssa, joten ohjeita ei tarvitse opetella ulkoa. Pääsääntö on, että sorsalintujen parimäärät määräytyvät koiraiden lukumäärän perusteella, poikkeuksena sotkat. Vesilinnut on minimivaatimus, mutta mielellään toivotaan laskettavan myös lokit, kahlaajat ja rantakanat.
Suosittelen tätä laskentamuotoa kaikille! Se on helppoa eikä käytännössä mitenkään eroa tavallisesta retkeilystä – iso osa meistä kuitenkin kiertää toukokuussa vesillä lintujen perässä vuodesta toiseen. Miksei saman tien tekisi kahtena aamuna vähän tarkemmat muistiinpanot ja lähettäisi niitä museolle?
Luomuksen sivuilla on nyt todella kätevä kartta, jota voi zoomailla ja katsoa sieltä, missä Pirkanmaalla on eniten puutetta vesilintulaskennoista. Pisteitä klikkaamalla näkee lisäksi kohteen nimen, edellisen laskentavuoden ja laskijan. Tutustukaa: http://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta
Alla kuva koko Pirkanmaan tilanteesta viime kevään jälkeen – paljon on tilaa uusille laskentareiteille!
Vesilintulaskentoja suunnittelemaan
Valvojat: Deattan, Jared, admin