Teitkö vesilintulaskentoja tänä vuonna?

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Teitkö vesilintulaskentoja tänä vuonna?

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 05 Elo 2015, 20:49

Hei!

Vesilintulaskennoista on jo muutama kuukausi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Olisi kiva kuulla tuloksia eri puolilta maakuntaa ja erilaisista vesistöistä. Itselläni on Pirkanmaalla kolme ja Varsinais-Suomessa kolme reittiä:

1) Tampere: Iidesjärven länsipää, Pahalampi, Sorsalampi (kiertolaskentoja)
2) Tampere: Lahdesjärvi, Särkijärvi, Koukkujärvi, Pieni-Virolainen, Hervantajärvi, Ahvenisjärvi (pistelaskentoja, yksi piste/järvi paitsi Hervantajärvellä neljä pistettä)
3) Ylöjärvi ja Hämeenkyrö: Ilmarinjärvi, Pohjajärvi, Turkkilan tekoallas
4) Mynämäki ja Masku: Mynäjoen suisto-Louhisaarenlahti
5) Masku: Soranen, Autuinen (tekolampien kokonaisuuksia)
6) Salo: Halikonlahti

Näistä esittelen tässä parin vuoden tuloksia Tampereen reiteiltäni.

Iidesjärvi lienee kaikille tuttu. Pahalampi ja Sorsalampi ovat Tampereen asutuskeskuksissa sijaitsevia lampia, joista edellisellä pesii lähinnä sinisorsia ja telkkä, jälkimmäisellä puolestaan sinisorsia, telkkä ja härkälintupari. Lahdesjärvi on tummavetinen metsärantainen järvi, jonka vesilinnustoon kuuluu sinisorsa, tavi, kuikka ja ehkä haapana. Särkijärvi ja Hervantajärvi puolestaan ovat kirkasvetisempiä ja isompia, niillä pesii kuikkia ja lokkeja. Koukkujärvi ja Pieni-Virolainen ovat minimalistisia metsälampia, joilla pesii vaihtelevasti telkkiä ja taveja.

Tampereen reiteillä havaitut yhteenlasketut parimäärät 2014/2015:
laulujoutsen (1)/(1) (kihlapari)
haapana 3/0
tavi 1/2
sinisorsa 35/41
punasotka 1/2
telkkä 4/5
isokoskelo 1/1
kuikka 3/5
silkkiuikku 4/4
härkälintu 1/1
nokikana 3/2
liejukana 1/1
rantasipi 6/5
naurulokki 20/56
kalalokki 16/21
selkälokki 4/7
harmaalokki 1/1
pajusirkku 1/2

Näissä on toki mukana virhelähteitä eivätkä ne kaikissa tapauksissa edusta kohteiden oikeita parimääriä. Rantasipi on hyvä esimerkki lajista, joka tulee hyvin sattumanvaraisesti mukaan laskentaan: sitä ei havaitse, ellei se ääntele tai näy lennossa. Naurulokit (kaikki Iidesjärven länsipäässä) tulivat tänä vuonna lasketuksi varmasti oikein; viime vuonna laskenta-aika oli ehkä väärä tai sitten osa pesistä oli tuhoutunut, sillä lintuja oli paikalla saman verran kuin tänä vuonna (satakunta) mutta hautovia yksilöitä näkyi silloin vain 20.

Ilahduttavia havaintoja tänä vuonna olivat kaksi punasotkaa Iidesjärvellä, härkälintu- ja liejukanaparit vanhoilla paikoillaan Pahalammella ja Iidesjärvellä sekä kuikan ja selkälokin kasvaneet parimäärät Särkijärvellä ja Hervantajärvellä.

Millaisia laskentoja teitte muualla Pirkanmaalla?