Osallistu haarapääskyjen ruovikkoyöpymislaskentaan!

Lintuseurannoista ja kartoituksista yleensä

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Osallistu haarapääskyjen ruovikkoyöpymislaskentaan!

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 20 Elo 2015, 16:33

Moi!

Keräämme tänä vuonna tehostetusti havaintoja haarapääskyjen ruovikkoyöpymisistä. Paras aika yöpymisparvien laskentaan on nyt. Havainnot voi ilmoittaa Tiiraan.

Viestiä pyydetään välittämään myös paikallisverkkoihin.

Alla Heikki Lokin laatima laskentaohje:

-----
Haarapääskyt yöpyvät ruovikoissa ennen muuttomatkalle lähtemistä. Yöpymisparvissa on usein myös törmäpääskyjä. Yöpymisparvet ovat Etelä-Suomessa yleensä suurimmillaan parin viikon ajan noin elokuun 20. päivästä alkaen.

Pääskyt alkavat kokoontua yöpymisruovikon läheisyyteen - järvelle tai meren lahdelle - usein jo tunti ennen auringon laskua. Tällöin lähipelloilla näkyy usein myös satojen pääskyjen parvia hyönteispyynnissä.

Puolisen tuntia ennen auringon laskua pääskyt yleensä lentävät yöpymisruovikon päällä. Lento jatkuu kunnes parikymmentä minuuttia auringon laskun jälkeen pääosa pääskyistä on jo ruovikossa - loputkin pian tämän jälkeen.

Yöpymisparven koko on helpoin arvioida kun pääskyt lentelevät ruovikon päällä. Vene on oiva apuväline, jos yöpymisruovikko ei rajoitu rantaan. Pääskyt eivät ole arkoja yöpymään mennessään, joten ruovikon tuntumaan voi soudella lintuja häiritsemättä. Arviointi on ehkä helpompaa pienen etäisyyden päästä.

Linnut kannattaa laskea monta kertaa illan aikana, koska pääskyjä tulee huomaamattomasti lisää ja on vaikea tietää milloin "kaikki" pääskyt ovat paikalla. Määrän arvioinnissa kannattaa ottaa huomioon, että osa pääskyistä saattaa olla jo ruovikossa, kun osa on vielä taivaalla. Illan aikana suurin nähty pääskymäärä on realistisin arvio yöpymisparven koolle.

Jos pääskyparvi on "hallitsemattoman" suuri (esim. kymmeniä tuhansia), kannattaa ensin arvioida sadan ryhmissä noin tuhannen pääskyn määrä ja sitten arvioida montako tuhannen pääskyn parvea koko yöpymisparvi sisältää. Karkeakin arvio on parempi kuin ei arvioita lainkaan.

Ilmoita havaintosi kaikista yöpymisparvista Tiiraan! Pienet yöpymisparvet ovat aivan yhtä kiinnostavia: joskus pääskyjen yöpymispaikassa on vain muutama kymmenen pääskyä. Havainnon lisätiedoksi kannattaa laittaa esimerkiksi ”ruovikkolaskenta” sekä tieto arvion tarkkuudesta.


--
Tero Toivanen
Suojeluasiantuntija - Conservation officer
BirdLife Suomi ry - BirdLife Finland
tero.toivanen@birdlife.fi
+358 9 4135 3300