Koskikaroja ilmoitettiin helmikuun laskennassa Pirkanmaalta yhteensä 130

Yhdistyksen tiedotukset ajankohtaisista asioista. Retkillä on oma alueensa.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Koskikaroja ilmoitettiin helmikuun laskennassa Pirkanmaalta yhteensä 130

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 02 Maalis 2021, 13:03

Koskikaroja ilmoitettiin helmikuun laskennassa Pirkanmaalta yhteensä 130

BirdLife Pirkanmaa järjesti perinteisen koskikaraseurannan maakunnassa helmikuussa. Varsinainen tehokkaan laskennan aika oli 13.2. - 21.2. , mutta tässä listauksessa on otettu entiseen tapaan arvioinnissa mukaan koko helmikuun ilmoitetut karahavainnot.
Pirkanmaalta ilmoitettiin 130 karaa. Viime talvena helmikuun ajalta tuli tietoon vain 71 karaa, ja edellisvuotena 2019 karoja havaittiin 131 yksilöä. Pirkanmaalla talvehtivien karojen määrä on ollut pitempään entiseen verrattuna laskusuunnassa. On arvioitu, että karojen talvehtiva kanta olisi laskenut Sisä-Suomessa tuollaiset 20 – 35%.

Pirkanmaan talvehtivat karat ovat lähtöisin pääosin Pohjois-Norjasta. Norjan pesimäkannan tutkimuksissa ei ole havaittu mitään merkittävää laskusuuntaa, vaikkakin pesimätulokset saattavat vaihdella tuntuvasti vuosittain. Vesivoimarakentaminen, vesien säännöstely ja veden laadun heikentyminen ovat uhaksi koskikaralle. Lämpimien talvien tuloksena on ollut se, että karat ovat olleet levittäytyneinä laajalti, joten kaikkien karojen löytäminen on ollut vaikeaa. Ei ole ollut suuria kerääntymiä sulana pysyvissä harvoissa paikoissa. Lisäksi lämpimät talvet ovat voineet vaikuttaa karojen talvehtimisalueen muutokseen. Karat ovat kenties jääneet pohjoisemmaksi talvehtimaan kuin aiemmin.

Suomessa talvehtivien karojen määräksi on arvioitu 4 000 – 5 000 yksilöä. Talvehtivien koskikarojen määrän arvioitiin nousseen 1990-lopulla vielä parhaimmillaan 8 000 yksilöön. BirdLife Suomen valtakunnallisen koskikarakartoituksen perusteella 2016/2017 on arvioitu, että Pirkanmaalla talvehti 300 – 380 karaa. Vuonna 2016 Pirkanmaalta löydettiin kaksi pesivää karaparia. Viime vuonna 2020 Pirkanmaalta varmistettiin peräti 6 pesintää.

Suomen pesimäkanta lienee siinä 250 – 300 parin paikkeilla. Maamme pesimäkanta painottuu Itä-Lappiin ja Kuusamoon. Pirkanmaallakin koskikaroja saattaa satunnaisesti pesiä muutamia pareja. Koskikara tekee sammaleisen pallomaisen pesänsä kivenkoloon tai siltojen rakenteisiin. Koskikaroille on myös laitettu pönttöjä. Molemmat sukupuolet laulavat. Karan laulua voi kuulla keväällä talvehtimiskoskella. Kun kara lentää jokea tai puroa pitkin, se pitää tyypillistä vsrit ääntä. Kara on helppo havaita äänestä. Karoilla on jokien ja purojen varsilla ravinnon etsimistä varten omat talvireviirinsä, jota ne puolustavat.

Eniten talvehtivia karoja laskettiin päättyneen helmikuun aikana seuraavissa kunnissa: Orivesi 17, Virrat 15, Parkano 14, Sastamala 11, Ikaalinen 11 ja Mänttä-Vilppula 11 karaa.

Juuri loppuneen vuoden 2021 helmikuun laskennoissa ei löytynyt suuria karakertymiä. Helmikuun aikana oli enimmillään Nokian Siuronkoskella 6 karaa, Hämeenkyrön Lavajoella, Oriveden Talviaistenjoella ja Mänttä-Vilppulan Melaskoskella kussakin 5 karaa. Esimerkiksi entinen tunnettu koskikarapaikka Ruoveden Muroleenkoski kerrytti listaukselle vain yhden karan. Muroleenkosken nykyinen vedenkorkeus ja virtauksen voimakkuus eivät ole karoille sopivia.

Koskikara on ainoa varpuslintulaj, joka sukeltaa. Se etsii veden alta ravinnokseen selkärangattomia ja toisinaan myös pieniä kaloja. Koskikara pystyy kävelemään vastavirtauksessa pohjaa pitkin. Koskikara pitää höyhenpukunsa vedenpitävämä pyrston tyvessä sijaitsevasta talirauhasesta saamallaan rasvalla. Koskikara on uhanalainen vaarantunut laji.

Talvehtivat koskikarat katoavat Pirkanmaalta pesimäseuduilleen suunnilleen huhtikuun puoleenväliin mennessä.
Kiitos kaikille karahavaintoja ilmoittaneille!

Pirkanmaan koskikarahavainnot kunnittain helmikuussa 2021:
Akaa -
Hämeenkyrö 6
Ikaalinen 11
Juupajoki 3
Kangasala 2
Kihniö 2
Kuhmoinen 4
Lempäälä 6
Mänttä-Vilppula 11
Nokia 8
Orivesi 17
Parkano 14
Pirkkala -
Punkalaidun -
Pälkäne 5
Ruovesi 9
Sastamala 11
Tampere 2 (Teiskon alueen tiedot puuttuvat)
Urjala -
Valkeakoski 1
Vesilahti 1
Virrat 15
Ylöjärvi 2
yht. 130 karaa

Kuvassa Nokian Siuronkoskella talvehtivan koskikaran ruokailukivi. Kara käy välillä sukelluksissa kosken pohjalla hakemassa purtavaa ja tulee sitten aina samalle kivelle ruokailemaan. Vilkkuluomikin näkyy hyvin. Kuva otettu 9.2.2021.
Liitteet
Koskikara. Nokia Siuronkoski 54-33225544.jpg