Pakkanen kiristyy – Anna linnuille ruokailu- ja leporauha

Yhdistyksen tiedotukset ajankohtaisista asioista. Retkillä on oma alueensa.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Pakkanen kiristyy – Anna linnuille ruokailu- ja leporauha

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 04 Helmi 2021, 15:59

Pakkanen kiristyy – Anna linnuille ruokailu- ja leporauha

Sääennusteen mukaan kiristyvä pakkanen ja koventuva talvi jatkuvat viikkojakin. Tästä syystä on erityisen aiheellista muistuttaa siitä, miten talvilintuja havainnoidaan huomaavaisesti. Lintujen tarkkaileminen talvisessakin luonnossa ja lintujen talviruokintapaikoilla on nykyisin entistä suositumpi harrastus. Birdlfe Suomella on esimerkiksi 100- linnun haaste tänäkin vuonna meneillään. Lintujen kuvaaminen on merkittävästi lisääntynyt viime vuosien aikana. Luonto- ja lintuharrastuksen suosion lisääntyminen on myönteinen asia. Näin opitaan toivottavasti arvostamaan luontoarvoja ja kunnioittamaan luonnon eläimiä kuten lintuja.

Talvinen päivä on edelleen lyhyt, ja lintujen tulee voida käyttää se tehokkaasti ravinnon hankkimiseen. Lintujen ajaminen turhaan lentoon, voi olla hyvin kohtalokasta lintujen hyvinvoinnin kannalta. Varsinkin lintuharrastajien tulee mieltää tämä ja ottaa huomioon lintujen hyvinvointi ennen omia tarpeitaan (kuvaa, havaintoa tai pinnaa).

Edellä mainitusta syystä on noudatettava muun muassa seuraavia ohjeita:

1. Älä seiso tai oleskele liian lähellä talvista lintujen ruokintapaikkaa. Kesyt linnut kuten tiaiset eivät juurikaan välitä ihmisistä, ellei niitä suorastaan hätistellä. Ne uskaltavat tulla etsimään ravintoa, vaikka ihmiset olisivatkin lähellä ruokintaa. Mutta sitten on lajeja, jotka ovat arkoja eivätkä rohkene tulla sellaisille ruokintapaikoille, joilla tarkkailijat ovat liian lähellä ruokintaa. On havainnoitava ruokinnan tuntumassa liikkuvia lintuja ja annettava niille tilaisuus tulla ruokinnalle. Esimerkiksi monet tikat ovat useasti arkoja.

On näin ollen seurattava lintujen käyttäytymistä. Jos lintuja häiritään talvisella ruokintapaikalla, tilanne vain pahenee, kun kysymyksessä on suosittu havainnointipaikka, jolla tarkkailijoita käy jatkuvasti päivittäin.

2. Kovalla pakkasella veistöjen sulapaikat jäätyvät entistä enemmän. Joitakin sulakohtia voi löytyä viemäreiden suilta ja purojen varsilta. Vesilintujen on annettava etsiä häiriöttä ravintoa näillä sulapaikoilla. Niitä ei saa pelottaa lentoon tai estää laskeutumasta/palaamasta paikalle.
Usein jossakin sulana pysyneen ojan varrella tai viemärin suulla pyrkii talvehtimaan lehtokurppa, taivaanvuohi tai jänkäkurppa. Kuningaskalastaja on komea lintu, ja niitä talvehtii tänäkin talvena Suomessa. Kuningaskalastajalle kuten muillekin lintulajeille on suotava ehdottomasti häiriötön mahdollisuus ravinnon etsimiseen ja lepoon.

3. Petolinnut ovat myös lintujen tarkkailijoiden ja kuvaajien kiinnostuksen kohteina. Petolintujen on annettava saalistella ja lepäillä rauhassa. Kun tarkkailee esimerkiksi huuhkajan tai lapinpöllön käyttäytymistä, havaitsee kyllä, milloin lintu häiriintyy. On pidettävä mielessä, että kaupunkeihin tai ihmisten asumusten lähelle talvisin tuleva pöllö on useasti heikkokuntoinen.
Pirkanmaalta on havaintoja talven aiheuttamista ikävistä seuraamuksista lintuihin. Esimerkiksi Tampereella Pyhäjärven tuntumasta on löydetty jo kaksi kuollutta harmaahaikaraa.

Pirkanmaalta on lisäksi ilmoitettu talvehtimista yrittävä kuningaskalastaja ja kurppia. Talvehtivia piekanoita on Sastamalan suunnalla.
Talviaikana ja kaikkina muinakin aikoina hyvä ohje on: Anna linnun lähestyä, mutta älä itse aja lintua takaa tai pelota lintua lentoon!

Kuvissa pirkanmaalaisia lintuja. Kuusitiainen on peloton talviruokintapaikkojen lintu. Voi tulla ottamaan siemeniä kädeltäkin. Mustarastas on nykyisin yleinen talviruokintapaikkojen lintu, mutta on usein aika kähmy. Kuningaskalastajia talvehtii tänäkin talvena Suomessa. Kuningaskalastajalle on annettava ehdottomasti häiriötön mahdollisuus ravinnon etsimiseen ja lepoon. Talvehtivilla harmaahaikaroillakin on edessään kovat ajat vesistöjen jäätyessä entistä enemmän ja pakkasten kiristyessä.
Liitteet
Harmaahaikara 25. Tampere Rantaperkiö (1 of 1).jpg
Kuningaskalastaja 4. Ruovesi Kauttu-4567.jpg
Mustarastas. Tampere Uusikylä-4.jpg
Kuusitiainen. Tampere Uusikylä-2.jpg