Koskikara on BirdLife Suomen vuoden 2016 lintu

Yhdistyksen tiedotukset ajankohtaisista asioista. Retkillä on oma alueensa.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Koskikara on BirdLife Suomen vuoden 2016 lintu

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 29 Huhti 2016, 13:54

Muista etsiä koskikaroja myös kesällä

BirdLifen Suomen vuoden lintu 2016 on koskikara. Talvisin sulana pysyvien koskien ja jokien luota löytyvä tumma sukeltelija on useimmille lintuharrastajille tuttu laji. Sen sijaan harvempi on päässyt Pirkanmaalla näkemään pesivää koskikaraa. Eikä tämä nykyään enää helppoa olekaan.

Pirkanmaan pesimäkannaksi arvioidaan Pirkanmaan linnusto –kirjassa vain 0-2 paria. Koskikaraa ei tavattu varmasti pesivänä kymmeneen vuoteen ennen vuotta 2015. Vielä 1990-luvulla tilanne oli parempi: koskikaroja pesi maakunnassa lähes vuosittain, jopa useita pareja. Syy pesintöjen vähentymiseen on avoin kysymys, mutta saattaa selittyä osittain koskikaraharrastuksen hiipumisella (mm. pöntötys ja potentiaalisten pesäpaikkojen tarkistaminen vähentynyt). Myös turvetuotannon sameuttamien vesien, veden säännöstelyn ja pesimäpaikkojen virkistyskäytön epäillään vaikuttaneen karojen esiintymiseen.

Koskikara aloittaa pesintänsä eteläisimmässä Suomessa jo huhtikuun lopullla. Pirkanmaalla viimeiset muuttajat nähdään yleensä huhtikuun puolivälissä ja toukokuiset havainnot viittaavat jo pesintään. Keväällä ja kesällä 2016 kannattaa kiertää läpi vanhoja tunnettuja pesimäpaikkoja, mutta miettiä samalla uusia potentiaalisia kohteita. Koskikara suosii pesimäpaikkana puhdasvetisiä jokia ja puroja, mistä löytyy sopivasti pohjaeläimiä ravinnoksi ja suojaisia pesäpaikkoja. Etelä-Suomessa puusillat, padot ja myllyt ovat olleet suosittuja pesäpaikkoja. Tällaisilla paikoilla liikuttaessa kannattaa olla ensi kesänä erityisen tarkkana. Koskikara osaa olla pesimäaikaan melko piilotteleva.
Suositeltavaa olisi että tarkastetuilta kohteilta kirjattaisiin Tiiraan myös ns. nollahavainnot, eli jos lintua ei etsinnöistä huolimatta ole näkynyt niin kannattaa ilmoittaa lukumääräksi 0p. Näin saadaan parempi kuva siitä kuinka aktiivista karojen etsintä on ollut ja mistä kaikkialta karoja on etsitty. Jos epäilet, että havaintovihkoistasi löytyy vielä Tiiraan kirjaamattomia karahavaintoja, niin kirjaa ne nyt mahdollisimman pian tai lähetä havainnot PiLY:n karavastaavalle.

PiLY:n koskikaravastaavana toimii kesällä karoja jo vuodesta 1983 saakka seurannut ja karoja pitkään rengastanut Hannu Nyström. Hannun tavoittaa osoitteesta hannu@kehystyspalvelu.com ja puhelimella numerosta 040-5152423.

Koskikaran talvikanta selvitetään talvella 2016-2017. Talvella laji on huomattavasti näkyvämpi. Karat saapuvat Pirkanmaalle normaalisti lokakuun loppupuolella ja viimeiset nähdään yleensä huhtikuun puolivälin paikkella. Myös koskikaran talvikanta tuntuu taantuneen merkittävästi -80 ja -90-lukujen lukemista, mutta luotettavaa kuvaa esiasta ei ole olemassa karainnostuksen hiipumisen vuoksi.

PiLY:n talven koskikaravastaavana toimii Kim Kuntze. Tarkempia ohjeita talven karalaskentaan ilmoitetaan myöhemmin.
Lisää tietoa koskikarasta löytyy BirdLife Suomen sivuilta.
http://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/koskikara.shtml
Liitteet
Koskikara..jpg