Vieraslajit kuriin

Keskustelua lintujen ja luonnonsuojelusta.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Vieraslajit kuriin

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 21 Touko 2015, 21:50

Linturetkillä kannattaa kiinnittää huomiota myös haitallisiin vieraslajeihin, erityisesti kasveihin. Haitalliset vieraslajit ovat kasveja, jotka vievät elintilaa suomalaiselta kasvillisuudelta ja vähentvät luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajeille ei ole Suomessa vihollisia, joten ne pystyvät syrjäyttämään luontaiset kasvit ja niillä menestyvät hyönteiset Suomen luonnossa. Siksi on ensisijaisen tärkeää tunnistaa ja hävittää niiden esiintymät ennen kuin on liian myöhäistä: jos ongelmaan ei puututa, parinkymmenen vuoden päästä voi jo olla liian myöhäistä ja silloin ongelma voi olla samassa mittasuhteessa esim. perinnebiotooppien katoamisen ja kosteikkojen umpeenkasvun kanssa, kun puhutaan uhanalaisuuden syistä.

Havainnot haitallisista vieraslajeista voi ilmoittaa ilmoituslomakkeella osoitteessa http://www.vieraslajit.fi, jolloin esiintymien määrä ja sijoittuminen tulee paremmin luonnonsuojelijoiden ja ympäristöhallinnon tietoon. Samassa osoitteessa voi tutustua vieraslajien määritykseen. Ohjeita löytyy myös esim. osoitteesta http://www.puutarhakarkulaiset.fi/

Jos ilmoittamisen lisäksi riittää aikaa, on hyvä hävittää tai ainakin heikentää kasvustoja.

Jättiputket
- Hävittäminen on vaikeaa, jos kasvusto on vanha ja se on ehtinyt kasvattaa voimakkaan juurakon. Yksi mahdollisuus on katkaista lapiolla pääjuuri n. 15-20 cm syvyydeltä. Toki myös varsien katkominen esim. niittämällä, puutarhasaksilla tai potkimalla toimii, mutta esiintymän hävittäminen vaatii monta niittokertaa kasvukauden aikana usean vuoden ajan. Siemenpankki selviytyy useita vuosia, joten esiintymää pitää seurata kauan.

Kurtturuusu
- Ei muodosta sisämaassa samanlaista ongelmaa kuin rannikolla. Kuitenkin sisämaassakin istutusten ulkopuolelle päässeet kurtturuusut pitäisi saada pois. Yksi mahdollisuus on repiä kasvi juurineen pois maasta, mutta tämä on yleensä työlästä. Helpompi vaihtoehto on ns. näännytysmenetelmä, jossa ruusukasvustosta leikataan joka vuosi uudet versot pois noin kolmeen kertaan kasvukauden aikana. Näin kasvi vähitellen (3-4 vuotta) kuolee.

Jättipalsami
- Yksivuotinen kasvi, joten hävittäminen on varsin simppeliä. Kaksi vaihtoehtoa: joko versot nypitään juurineen pois maasta ja viedään jätesäkeissä esim. poltettavaksi tai sitten kasvusto niitetään kahteen kertaan, ensimmäisen kerran kukinnan alettua ja toisen kerran toisen kukinnan alettua (yleensä kukkii katkaistusta versosta uudelleen kuukauden sisällä niitosta). Siemenpankki kuitenkin selviää pahimmillaan vuosien ajan, joten seurantaa pitää jaktaa tulevinakin vuosina.

Komealupiini
- Monivuotinen ja vaikea hävitettävä. Parasta olisi saada nyhdettyä maasta juurineen, mutta myös kasvustojen jatkuva niittäminen näännyttää kasvit vähitellen. Valitettavasti komealupiini on levinnyt laajalti ja on kasvupaikoillaan runsas, mutta ainakin on huolehdittava siitä, ettei se pääse leviämään tärkeille perinnebiotoopeille eikä alueille, joilta lupiini vielä puuttuu.

Sellaista! Jos on vinkkejä tai korjauksia, niitä saa mielellään esittää tässä ketjussa.
Viimeksi muokannut KimKuntze, 21 Touko 2015, 21:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Re: Vieraslajit kuriin

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 21 Touko 2015, 21:56

Iidesjärvellä retkeileville tiedoksi, että vanhan kaatopaikan koillisenpuoleisimmalla multakasalla kasvaa laaja jättipalsamikasvusto. Jos jokainen Iideksen retkeilijä nyppisi siitä vaikka kymmenen versoa pois kun kävelee ohi, kasvusto saataisiin nopeasti häviämään! Tällä hetkellä taimet ovat vielä pieniä mutta löytyvät kyllä, jos tutustuu netin kuviin nuorista yksilöistä.

Ilmarinjärven katselukatoksen vierestä puolestaan löytyi useampi jättiputki, jotka yritin parhaani mukaan tuhota. Siellä retkeilevien kannattaa kiinnittää huomiota tähän kasviin ja laittaa mahdolliset uudet versot maan tasalle.

Tuija Palonen
Viestit: 81
Liittynyt: 30 Maalis 2014, 21:52

Re: Vieraslajit kuriin

Viesti Kirjoittaja Tuija Palonen » 05 Kesä 2015, 07:35

Näytin esimerkkiä ja pistin Iideksen balsamikasvustosta satakunta taimea matalaksi työmatkalla. Aikaa kului viitisen minuuttia. :P

Noita jättiputkikasvustoja on tullut ilmoiteltua, erityisesti silloin kun Puutarhakarkulaiset kuriin-projekti oli vielä aktiivinen. Samoin pari Japanintatarpuskaa, tosin Iideksen puutarhalta löytyvä puska taitaa olla vielä ilmoittamatta. Jättiputkea löytyy myös Vihiojan varresta, mutta se esiintymä taitaa olla jo kaupungin hoidossa, koska joku sen vuosittain myrkyttää. Vihiojan ja Vuohenojan varresta löytyy myös balsamia enemmän kuin omiksi tarpeiksi.

Mielestäni Tampereen kaupunki voisi antaa yleisluvan näiden vieraslajien kitkemiseen / torjuntaan, koska virallisesti näihin nyhtöoperaatioihin pitäisi olla maanomistajan lupa. :shock:

Lisämainintana, vieraslajien torjuntatoimien ohessa voi tehdä myös lintuhavaintoja. Ylöjärveltä jättiputkiesiintymää tuhotessani löysin samasta pihasta pensassirkkalinnun. Ainakin toista vuotta peräkkäin samalla reviirillä. :D Säästyy sirkkalinnun puskat kun jättiputket poistetaan.
Ellei toisin mainita, mielipiteeni omat omiani, eivätkä edusta Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen virallista kantaa.

KimKuntze
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Helmi 2015, 21:06

Re: Vieraslajit kuriin

Viesti Kirjoittaja KimKuntze » 12 Kesä 2015, 19:53

Mahtaisiko Lasse Kososelta saada? Mä sain ainakin henkilökohtaisen luvan vieraslajien poistamiseen Iidesjärven alueella. Hieno homma tuo jättipalsamitalkoiden aloittaminen, pitää itsekin osallistua ennen kuin kaikki ovat menneet :)

Muuten: Tampereen Viialan Aakkulanharju on tosi hienossa kunnossa nyt, sellainen ketomainen ympäristö ja näkyy myös linnuissa - pesivänä kivitasku, hemppo ja kaksi niittykirvisparia. Voi olla muutakin, tämä pistereitillä viiden minuutin laskennan aikana. Mutta surullista on se, että iso osa alueesta on lupiinin peitossa. Siellä käyvien kannattaisi nyhtää lupiineja pois, jos asia kiinnostaa.

Tuija Palonen
Viestit: 81
Liittynyt: 30 Maalis 2014, 21:52

Re: Vieraslajit kuriin

Viesti Kirjoittaja Tuija Palonen » 14 Kesä 2015, 11:36

Meitä on 4.7. menossa isompi porukka siivoamaan Palvaanniemeen Vuohenojan tienoota vieraslajeista, mutta kaikkea ei varmaan saada tuhottua kolmen tunnin aikana, mutta jos hyvä alku saataisiin. Siellä on ainakin neljää sorttia poimittavaksi, vaikka lupiini onkin aika työläs tähän aikaan. Juuripaakku pitäisi saada kokonaisena ylös, koska se leviää juurenkappaleista. Keväämmällä helpompaa, kun maa on pehmeää. Ensiavuksi käy tietysti kukintojen katkaisu siinä vaiheessa, kun siemenkodat ovat vielä tulollaan.

Vihiojan viimekeväinen perkaus oli kyllä jokseenkin katastrofi. Jättipalsami villiintyi täysin, ja omasta mielestä lintuja on huomattavasti vähemmän. :x Toisaalta nyt on ilmeisestikin kaikkialla yölaulajia vähemmän, mutta toivotaan, että ojanvarsi puskittuu vadelmalla ja pajulla pian..
Ellei toisin mainita, mielipiteeni omat omiani, eivätkä edusta Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen virallista kantaa.

Vastaa Viestiin