Maaliskuun puolenvälin jälkeen on maakuntaamme saapunut entistä enemmän muuttolintuja ja näiden myötä uusia lintulajeja. Viilentyneet säät ovat viime viikon aikana kahlinneet muuttoa, mutta viime viikonlopun aikana koettiin jälleen pieni muuttopyrähdys. Huonoista ja kylmistä keleistä huolimatta kannattaa nyt retkeillä maastossa.
Laulujoutsenia alkoi tulla maakuntaamme varhain. Maaliskuun loppupuolella on jo tavattu suuria joutsenparvia. Esimerkiksi 21.3. Sastamalan Suodenniemen Koivuniemenjärvellä laskettiin 358 paikallista joutsenta ja Sastamalan Villilässäkin 285 paikallisen joutsenen parvi. Metsähanhia on maaliskuun loppua kohden alkanut näkyä entistä enemmän. Esimerkiksi 24.3. havaittiin Punkalaitumella 210 paikallisen taigametsähanhen parvi. Metsähanhien tarkkailun yhteydessä voi myös yrittää sijoitella hanhia joko taiga- tai tundrametsähanhiin. Tämä jaottelu ei ole aina mitenkään yksinkertaista. Metsähanhien lisäksi on havaittu ensimmäiset tundrahanhet ja merihanhet.
Vesilintuja alkaa saapua vesistöihin jään kadotessa. Pirkanmaalla on jo havaittu haapanoita, taveja, punasotkia, tukkasotkia, uiveloita, nokikanoja ja silkkiuikkuja. Telkät ja isokoskelot ovat saaneet lisävahvistusta. Uusien vesilintujen saapumisen seuraaminen esimerkiksi aamuisin sulapaikoilla on mukavaa lintuharrastusta.
Petolintujakin on havaittu. Esimerkiksi sinisuohaukka lenteli kohti pohjoista Sastamalan Vaunusuolla 29.3. Hiirihaukkoja ja piekanoja on osunut lintuharrastajien optiikkaan. Muuttohaukastakin on havainto 29.3. Kangasalan Keisarinharjulta. Tuulihaukkoja on ilmaantunut usealle paikalle tutkimaan vanhoja reviireitään. Pirkanmaan kevään ensimmäinen sääksi tavattiin 29.3. Lempäälästä.
Kurkia on havaittu lisääntyvästi maaliskuun loppua kohden. Tyypillisesti ensimmäiset havainnot koskevat yksittäisiä kurkia tai kurkipariskuntia, mutta esimerkiksi 24.3. Punkalaitumella havaittiin jo 5 kurjen parvi pellolla.
Kahlaajista voidaan mainita lehtokurppien kasvavat määrät ja ensimmäiset kapustarinnat sekä 29.3. Ylöjärven Teivaalassa havaittu taivaanvuohi.
Aikainen jäidenlähtö ei ole auttanut lokkien kerääntymistä esimerkiksi Tampereen kuuluisalle kevätlokkipaikalle Pyhäjärven Viinikanlahdelle. Harmaalokkeja on ynnäilty 27.3. Pirkkalan Pappilanniemestä käsin 2500 paikallista. Ensimmäinen selkälokki havaittiin 19.3. Akaassa. Kalalokkeja ja naurulokkejakin on nähty. Harmaalokkien joukosta voi löytää merilokkeja tai Pyhäjärven alueella jo ilmeisesti pitempään kierrelleen isolokin.
Kangaskiuru lauleskeli reviirillään 24.3. Ikaalisten Vatulassa. Västäräkkejä on saapunut muuttomatkaltaan kuten ensimmäisiä peukaloisia ja pajusirkku. Pajusirkku havaittiin Tampereella Iidesjärven lintutornilla 25.3. Punarinnoista ja hempoista on yhä enemmän havaintoja. Sen sijaan pulmusia on tavattu vähän. Pulmuset saattavat tällaisena vähälumisena ja leutona keväänä muuttaa nopeasti Pirkanmaan yli kohti pohjoista. Mänttä-Vilppulassa on havaittu 24.3. 330 pulmusen paikallinen parvi.
Pirkanmaan muuttokatsaus: Sääksikin jo saapunut
Valvojat: Deattan, Jared, admin
-
- Viestit: 335
- Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56
Pirkanmaan muuttokatsaus: Sääksikin jo saapunut
- Liitteet
-
- Ensimmäiset sääkset palaavat kalastelemaan tutuille paikoille.
- Sääksi. Orivesi. Pappilanlahti-15.jpg (91.79 KiB) Katsottu 2411 kertaa