Muuttokatsaus: Kevät etenee ja uusia lajeja saapuu

Keskustelu mielenkiintoisista tai muuten vaan mukavista lintuhavainnoista.

Valvojat: Deattan, Jared, admin

Jukka T Helin
Viestit: 335
Liittynyt: 24 Helmi 2015, 21:56

Muuttokatsaus: Kevät etenee ja uusia lajeja saapuu

Viesti Kirjoittaja Jukka T Helin » 13 Huhti 2015, 10:41

Pirkanmaalla kevät eteni viime viikonlopun aikana mukavasti. Lintuharrastajat saivat nauttia upeasta säästä, muutosta ja uusista lintulajeistakin. Nyt sitten on edessä jälleen ainakin jonkinlainen takatalvi pohjoistuulineen. Mutta päivittäin riittää nähtävää Pirkanmaan lintumaailmassa.

Laulujoutsenia lepäilee ja ruokailee edelleen Pirkanmaalla runsaasti. Esimerkiksi Vesilahdella Rikalanjärvellä oli 12.4. 220 paikallista joutsenta. Oriveden Pappilanlahdella on ollut jo pitempään joutsenia lepäilemässä sulassa ja jäällä. 10.4. sieltä laskettiin 234 paikallista kansallislintuamme. Hämeenkyrön Alhonjärveltä tavattiin 11.4. 229 joutsenta. Laulujoutsenten joukosta on havaittu sekä paikallisena että muuttavana joitakin pikkujoutsenia. Myös kyhmyjoutsenia on havaittu eri puolilla Pirkanmaata yksittäin, pareittain tai kolmittain. Esimerkiksi eilen Tampereen Iidesjärvelle ilmaantui yksittäinen kyhmyjoutsen, joka on ollut vielä tänään paikalla.

Hanhiakin on ruokaillut ja muuttanut viikonlopun aikana mukavia määriä Pirkanmaalla. Urjalan Kortejärveltä laskettiin 9.4. 1100 paikallista hanhea ja 11.4. 1950 paikallista metsähanhea. Akaan Kylmäkosken Käyrälässä on ollut 950 paikallista metsähahea 12.4. Punkalaitumen pelloillakin tapaa edelleen satamäärin hanhia. Hanhien joukosta voi löytää lyhytnokkahanhia. Urjalan Kortejärven hanhimassassa oli 12.4. 3 lyhytnokkahanhea ja Punkalaitumen pelloilla samana päivänä 7 paikallista lyhytnokkaa. Tundrahanhiakin on ollut jatkuvasti muiden hanhien joukossa. Mainittakoon, että 12.4. laskettiin Akaan Kylmäkosken Käyrälässä 150 paikallista tundrahanhea.Merihanhiakin on näkynyt.

Vesilintuja on alkanut saapua viime viikon ja viikonlopun aikana runsain määrin maakuntaamme. Tampereella havaittiin maakunnassamme harvinainen poikkeaja ristisorsa. Pyhäjärven Vihilahdella lepäili nimittäin 7.4. ristisorsapariskunta. Haapanamäärät ovat kasvaneet. Vesilahden Vähäjärveltä ynnäiltiin 12.4. 160 paikallista haapanaa ja Urjalan Kortejärveltä 11.4. 140 paikallista haapanaa. Suuri tavikertymä havaittiin Urjalan Kortejärvellä 11.4., jolloin laskettiin 340 paikallista tavia. Ensimmäiset lapasorsat havaittiin 10.4. Tampereen Iidesjärvellä. Joitakin harmaasorsapariskuntiakin on löydetty.

Punasotkia on havaittu Lempäälän Ahtialanjärvellä 6.4. 36 paikallista. Tukkasotkia on ollut enimmillään Sastamalan Kiikoisten Kuorsumaanjärvellä yhteensä 50 paikallista linjtua. Hyvä telkkämäärä on laskettu Mänttä-Vilppulan Melaskoskesta, jossa uiskenteli 106 paikallista telkkää. 3.4. Puolestaan uiveloita lepäili Lempäälässä Hulausjärvellä 9.4. 105 yksilöä. Lempäälä on ollut viime vuosina oiva uivelojen kerääntymäalue. Esimerkiksi Mäyhäjärvessä on syksyisin upeita uivelomääriä. Kaakkurit ja kuikat saapuvat.

Muutonseurannassa on havaittu muuttavia merimetsoja. Esimerkiksi 6.4. seurattiin Ylöjärven Tunturavuorelta päivän aikana yhteensä 12 merimerson lentoa länttä kohti. Kurkiparvia on muuttanut päivittäin säästä huolimatta pieniä määriä. Ensimmäiset kurjet saapuivat jo varhain maakuntaan reviireilleen laulujoutsenten tapaan. Viikonlopun aikana kurkia oli liikkellä vilkaammin. Esimerkiksi 11.4. laskettiin Oriveden Onnistaipaleelta 430 muuttavaa kurkea ja Ylöjärven Tunturavuorelta 835 muuttavaa kurkea. Tuon lauantain kurkimuutto vilkastui iltaa kohti.

Toinen mainio muutonseurantapaikka on Tampereen Mustavuoren laskettelurinne. Sieltä on voinut seurata muun muassa piekanojen muuttoa viime viikonlopun aikana. 11.4.-12.4. havaittiin Mustavuorelta yhteensä 11 muuttavaa piekanaa. Piekanojen muutto oli hyvin käynnissä viikonlopun aikana muuallakin.

Kahlaajiakin on alkanut ilmaantua maakuntaan. Useita meriharakoita on jo havaittu sekä pari tylliä. Kapustarintoja on löytynyt. Ensimmäiset kuovit huutelevat muutolla tai pelloilla. Maakunnassa on nähty monen sadan lnnun töyhtöhyyppäparvia, kuten 4.4. 455 paikalista hyyppää Hämeenkyrön Sarkkilanjärvellä ja 5.4. 500 paikallista hyyppää Punkalaitumen Koskioisen-Orinimen alueella. Ensimmäinen suokukko havaittiin 12.4. Kangasalan Tiihalassa. Havainto sivuaa Pirkanmaan saapumisennätystä.

Naurulokkien määrät ovat nopeasti lisääntyneet. Selkälokkeja alkaa näkyä. Valkeakosken Kärjenniemen selälltä löydettiin aikainen kalatiira 11.4. Havainto olisi uusi Pirkanmaan saapumisennätys. Entinen on 15.4.

Kangaskiuruja laulelee jo perinteisillä reviireillään kuten Ruoveden Siikakankaalla. Tiltaltti oli tapaillut laulunsäettä Oriveden Pappilanniemessä 12.4. Peukaloisten ja rautiaisten laulu muuttuu entistä yleisemmäksi. Västäräkkien, punarintojen ja rastaiden määrät ovat olleet pitkään yllättävän vähäisiä. Viime viikonlopun aikana nämäkin lajit alkoivat yleistyä säiden muuttuessa muuttoa suosivaksi. Jokusia lapinsirkkuja on lisäksi löydetty. Kottaraisten määriä on syytä seurata, koska ainakin Tiira-lintutietopalveluun ilmoitetut keväiset kottaraismäärät tuntuvat yllättävänkin niukoilta. Omat retkikokemukseni tältä keväältä esimerkiksi Oriveden seudulta ovat sellaiset, että kottaraisia on kiikariin osunut niukanlaisesti.

Nokkavarpusia voi edelleen havainnoida Tampereen Härmälässä. Yksi vuorihemppo havaittiin talvisella talvehtimispaikalla Nokian Koukkujärven kaatopaikalla 11.4. Pikku-uikku oli ainakin vielä 7.4. Sastamalan Kiikassa Sahanlahdella. Sastamala oli viime talvena pikku-uikun talvehtimispaikka.
Liitteet
Sääksi. Orivesi. Hirtopohja.jpg
Sääkset saapuvat tutuille reviireilleen kalastelemaan.
Sääksi. Orivesi. Hirtopohja.jpg (103.04 KiB) Katsottu 2688 kertaa
Tundrahanhi. Orivesi. Pappilanniemi-3.jpg
Tundrahanhia voi löytää metsähanhien joukosta. Huomaa mahan mustat laikut aikuisella linnulla.
Tundrahanhi. Orivesi. Pappilanniemi-3.jpg (48.75 KiB) Katsottu 2688 kertaa